Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

0 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ : 38η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Λευκωσία:  
 Ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα τους πεσόντες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου, διατρανώνοντας για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού.

Με αφορμή τη σημερινή 38η επέτειο από την τουρκική εισβολή οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες, δεήσεις για τους αγνοούμενους με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

Κύπρος 1974 Τουρκική Εισβολή: 

 

Δείτε το δεύτερο μέρος εδώ: http://www.youtube.com/Κύπρος 1974 Τουρκική Εισβολή  

Στις 5:30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.

Στις 08:00 τελέσθηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Στις 10:00 ψάλλεται από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Επίσης θα τελεστεί επίσημο μνημόσυνο για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Σε χθεσινή ειδική εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι όσοι αναζητούν τους λόγους για τη μη λύση του Κυπριακού στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σε τελική ανάλυση, παραγράφουν τις ευθύνες της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε πως όσοι θεωρούν ότι έχουν αλλάξει τάχα οι συνθήκες και γι’ αυτό πρέπει να εγκαταλειφθεί ο ιστορικός συμβιβασμός της ομοσπονδίας, παρέχουν στην Τουρκία την ανεπανάληπτη ευκαιρία επίσημα πλέον να απαγκιστρωθεί από αυτήν και να προωθήσει τη διχοτόμηση και τη λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

Προειδοποίησε πως η εγκατάλειψη της λύσης ομοσπονδίας από μέρους μας θα οδηγήσει στην εγκατάλειψή μας από τον ΟΗΕ στα πλαίσια του οποίου επιδιώκουμε λύση. «Θα ακυρωθούν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία όλοι χαρακτηρίζουμε ασπίδα και δόρυ της πλευράς μας για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας. Θα απολέσουμε κάθε διεθνή υποστήριξη και είναι τότε που το Κυπριακό θα κλείσει με τον τρόπο που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή με τη διχοτόμηση της Κύπρου,» υπογράμμισε.

Μπροστά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, είπε, «εμείς οφείλουμε με συνέπεια να υποστηρίζουμε και να προωθούμε τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με τη δική μας συνέπεια δεν επιτρέπουμε στην Τουρκία να νομιμοποιήσει τα κατοχικά τετελεσμένα και συν τω χρόνω ξεσκεπάζεται η άρνησή της να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού».

Καταδίκη

Σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα, φοιτητικές παρατάξεις και άλλα οργανωμένα σύνολα καταδικάζουν την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Ο ΔΗΣΥ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι,
38 χρόνια και οι αιμάσσουσες, όπως και τότε, πληγές στο μοιρασμένο μας νησί εξακολουθούν να βαθαίνουν, προκαλώντας περισσότερο πόνο στους πρόσφυγες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, στους εγκλωβισμένους που ακόμη υποφέρουν καρτερικά την καταπίεση του Τούρκου κατακτητή και στους συγγενείς των αγνοουμένων που ζουν το δράμα της αναμονής για τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προ σώπων.
Το ΑΚΕΛ στη διακήρυξή του αναφέρει ότι,
η 38η επέτειος της τουρκικής εισβολής βρίσκει τον κυπριακό λαό στις επάλξεις του αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας. «Τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων, που αν και προδομένοι αντιστάθηκαν στον τουρκικό Αττίλα και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους την ανεξαρτησία της Κύπρου. Η λύση πρέπει να είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», σημειώνει το ΑΚΕΛ.

Το ΔΗΚΟ στη διακήρυξή του τονίζει ότι, 
οφείλουμε να επανατοποθετήσουμε το κυπριακό στη σωστή του βάση, να αναδείξουμε τις πραγματικές του διαστάσεις ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να αποσύρουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις και ιδέες που εκφεύγουν από το στόχο μιας δίκαιης, έντιμης, αξιοπρεπούς, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι,
η φετινή επέτειος είναι διπλά βαριά. «Διότι όχι μόνο δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό πρόβλημα, όχι μόνο δεν έχουν αποσυρθεί οι άνευ ανταλλάγματος εκχωρήσεις προνομίων που έχει κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας προς τους Τούρκους, αλλά πλέον η χώρα απειλείται από μια νέα καταστροφή, ένα νέο Αττίλα.

Ανακοινώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής εξέδωσαν επίσης ο Γιώργος Λιλλήκας, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, η ΠΟΦΕΝ και άλλες οργανώσεις.


Κλείνουν το οδοφραγμα

Στο πλαίσιο του αντικατοχικού τριημέρου που διοργανώνει ο Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων (ΕΦΑΕΦΠ) σε συνεργασία με το Μέτωπο, τη Νίκη ΤΕΠΑΚ και την ΕΦΕΝ, θα πραγματοποιηθεί συμβολικό κλείσιμο του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, μετά την αντικατοχική εκδήλωση που θα γίνει για την καταδίκη της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.


Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου