Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

0 Τα εφηβικά ποιήματα-ύμνοι στο δικτάτορα Μεταξά, του Σκαπανέα Μίκη Θεοδωράκη

Τα εφηβικά ποιήματα-ύμνοι στο δικτάτορα Μεταξά του Σκαπανέα Μίκη Θεοδωράκη.

Από που ξεκίνησε ο Μίκης Θεοδωράκης;;;

Ολοι ανεξαιρέτως γνωρίζουν την πορεία του μεγάλου συνθέτη.

Κάποιοι, όχι πολλοί, γνωρίζουν την πορεία του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.. 
[Σ.Σ.: Είναι γεγονός, χωρίς αμφιβολία, ότι το πολιτικό κριτήριο του μεγάλου δημιουργού είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ανεπανάληπτο ταλέντο του].

Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν από που ξεκίνησε.

Το ιστολόγιο μας εντόπισε τα εφηβικά, σε ηλικία 15 ετών, ποιήματα του ΕΟΝίτη Σκαπανέα Μίκη Θεοδωράκη, τους ύμνους προς τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, μια φήμη που διακινείται εδώ και χρόνια.

Τα παρουσιάζουμε, για ιστορικούς λόγους ασφαλώς.

Δημοσεύτηκαν στη στήλη “Η αλληλογραφία μας“, δηλαδή στη στήλη με τις συνεργασίες των αναγνωστών, στο περιοδικό “Νεολαία” της ΕΟΝ (=Εθνική Οργάνωση Νεολαίας”), που είχε ιδρύσει ο δικτάτορας.

"Αλληλογραφία συνεργασίας", στο περιοδικό "Νεολαία" της ΕΟΝ

Το πρώτο ποίημα με τίτλο “Λόγια σκαπανέα” στο τεύχος της 17ης Φεβρουαρίου του 1940, στη σελίδα 641:


"Λόγια Σκαπανέα", Μϊκης Θεοδωράκης

Και το δεύτερο με τίτλο “Η ιστορική μας τετραετία” στο τεύχος της 28ης Σεπτεμβρίου 1940, στη σελίδα 1665 [σ.σ.: προφανώς τα τεύχη είχαν ενιαία αρίθμηση].


"Η ιστορική μας τετραετία", Μίκης Θεοδωράκης

Μία επισήμανση: 
Στο δεύτερο ποίημα, ο υπεύθυνος των σελίδων του περιοδικού, αυτός που απαντάει στα γράμματα των παιδιών, γράφει στον ΕΟΝίτη Μίκη Θεοδωράκη: «Σου απαντήσαμε εγκαίρως»

Μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο 15χρονος ΕΟΝίτης Σκαπανέας Μίκης βιαζόταν να δημοσιευτεί το ποίημά του για τον «Ηλιο-Αρχηγό» δικτάτορα, αυτόν που είναι «όλος μύρο», έτσι ώστε να προλάβει την επέτειο της “4ης Αυγούστου”, όταν η “επανάστασις” θα έκλεινε 4 χρόνια στις 4 Αυγούστου του 1940. 

Αλλά δυστυχώς, ο υπεύθυνος του περιοδικού βρήκε «χασμωδίες» και «εξεζητημένο συμβολισμό» στο ποίημα του μικρού (15χρονου!!!) ΕΟΝίτη Σκαπανέα, οπότε μάλλον χάθηκε η ευκαιρία να τιμηθεί η επέτειος με μία δική του δημιουργία!

Πηγή: xyzcontagion.wordpress

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου