Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης έγινε πρόσφατα ευρύτερα γνωστός από την πρωτοβουλία του να καταθέσει επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας πως οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου διεξάγονται κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ο Κρίτων Αρσένης εκτός από διορισμένος ευρωβουλευτής από το 2009 και ευνοούμενος του Γ. Α. Παπανδρέου, εκπροσωπεί όλες τις «λόξες» του Παπανδρέου για την πράσινη "ανάπτυξη".
«Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης να είναι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη του Ιονίου κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες, απ´ ό,τι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων ευρωβουλευτών», σχολίασε επικριτικά ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.
Με νέα παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κρίτων Αρσένης κατήγγειλε το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί γύρω από τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι «τα οποιαδήποτε έσοδα στο Δημόσιο από την εμπορία και πώληση φυσικού αερίου θα έρθουν το νωρίτερο μετά από περίπου 7 χρόνια» και πως «εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που η τιμή τους αποφασίζεται μακριά από τη χώρα μας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 35χρονος ευρωβουλευτής εκφράζει τις έντονες οικολογικές του ανησυχίες, αφού τον περασμένο Ιούνιο απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης σόναρ στα κητώδη κατά την διάρκεια ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι τα γυμνάσια του Πολεμικού Ναυτικού έχουν μειωθεί δραματικά με την έλευση του ΔΝΤ.
Πλούσιο βιογραφικό με πολλά ερωτηματικά
Ο Κρίτων Αρσένης εξελέγη ευρωβουλευτής το 2009 ως προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου.
Μία από τις πρώτες του παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο αφορούσε την προώθηση της μεσογειακής διατροφής στη συνεδρίαση με θέμα «Global Warming and Food Policy: Less Meat = Less Heat» με προσκεκλημένο ομιλητή τον διάσημο τραγουδιστή Paul McCartney, δείγμα ίσως και της σοβαρότητας που αποδίδει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος…
Η μητέρα του Μαρία Αρσένη διετέλεσε Νομάρχης Πιερίας (1982-86), Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού (1986-87), Γενική Γραμματέας Κεντρικής Μακεδονίας (1987-89), Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης με αρμοδιότητα σε θέματα ισότητας των δύο φύλων (1993-95), Υφυπουργός Παιδείας (1995-1996) επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) από το 1996 και έπειτα Πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού.
Ο Κρίτων Αρσένης έχει σπουδάσει Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001) με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Ανάπτυξη στη Σχολή Κέννεντυ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (2003).
Νωρίτερα, το 1998 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων της Κύπρου, το 2000 είχε την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της οργάνωσης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Οι επιπτώσεις του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας στο περιβάλλον των Βαλκανίων» και τον Απρίλιο και Μάιο 2001 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση και έρευνα για την πτυχιακή του εργασία στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), στην Κωνσταντινούπολη.
Στο πλαίσιο των σπουδών του, τον Ιούνιο του 2002 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση και έρευνα για την μεταπτυχιακή του εργασία «Εκτιμώντας τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της Βουλγαρίας» στην Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, ενώ όπως εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλιο του 2002 ήταν ο πρώτος μη Τούρκος εργαζόμενος στην ιστορία του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, στην Άγκυρα, όπου μεταξύ άλλων είχε την ευκαιρία να συμμετέχει εκ μέρους της Τουρκίας και στις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με την πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης της Τουρκίας.
Βέβαια είναι απορίας άξιο πως ο 25χρονος τότε Κρίτων Αρσένης με πτυχίο Μηχανικού προσελήφθη από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών για να συμμετάσχει στις επίπονες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ...
Μία προφανής εξήγηση είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρούσαν οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ιsmael Cem, όπως επίσης και το γενικότερο κλίμα της “ελληνοτουρκικής φιλίας” εκείνης της περιόδου.
Άλλωστε πόσο τυχαίο είναι ότι η κόρη του αποβιώσαντος Τούρκου υπουργού, Ipeknur Cem-Taha, φέρεται να προσελήφθη ως έμμισθη σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου με αρμοδιότητα τις “πράσινες” επενδύσεις και συμμετείχε ήδη από το 2007 ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην i4cense, το Ινστιτούτο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια που ίδρυσε ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού;
Πηγή: strategyreports.wordpress.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου