Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

0 Κοινό υπουργείο Οικονομικών στην ευρωζώνη ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες


Τη δημιουργία ενιαίου υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη προωθούν οι Βρυξέλλες σύμφωνα με προσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η ευρωζώνη θα πρέπει σταδιακά να αποκτήσει τις εξουσίες μιας εθνικής κυβέρνησης με ένα (κοινό) υπουργείο οικονομικών με το δικαίωμα να φορολογεί ή να εκδίδει ομόλογα κοινής στήριξης, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Μπαρόζο και έχει ως στόχο την επιβίωση του ευρώ μακροπρόθεσμα.
Το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν επιχειρεί να δημιουργήσει- όπως αναφέρουν οι Financial Times- έναν «εμβρυακό προϋπολογισμό» για την ευρωζώνη, σχεδόν άμεσα. Προτείνει την δημιουργία ταμείου εντός των επόμενων 18 μηνών που θα μπορούσε να παρέχει κίνητρα σε χώρες με προβληματικές οικονομίες.


Το ταμείο, με βάση το 51σέλιδο προσχέδιο θα αναπτυχθεί σε «πλήρους κλίμακας» υπουργείο της ευρωζώνης και αρχικά θα προσφέρει βοήθεια μόνο στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες υπογράφουν «συμβάσεις» με τις Βρυξέλλες, εντασσόμενες έτσι σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μια διαδικασία ανάλογη με τα τρέχοντα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδια και την Πορτογαλία.
Ωστόσο προβλέπεται ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης που παραβιάζουν αυτό το διάστημα τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα θα κληθούν να συνυπογράψουν τις εν λόγω συμβάσεις, και όχι μόνο όσες βρίσκονται υπό διεθνές πρόγραμμα βοήθειας.

Ο Μπαρόζο τόνισε ότι η συγκέντρωση εξουσίας στην ευρωζώνη κρίνεται απαραίτητη για να διασφαλιστεί η επιβίωση του ενιαίου νομίσματος μελλοντικά και προειδοποίησε τους επικεφαλής των κυβερνήσεων, ότι ίσως κινδυνεύουν να επαναφέρουν τον πανικό στις αγορές, αν δεν κινηθούν πιο δραστικά προς την κατεύθυνση της αλλαγής στην διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης.

«Πρέπει να πολεμήσουμε την κρίση εμπιστοσύνης, δείχνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε την συνεργασία και την ενοποίηση,» δήλωσε ο κ. Μπαρόσο. «Φοβάμαι πως τώρα, δεν έχουν όλες οι (ευρωπαϊκές) πρωτεύουσες την ίδια αίσθηση κατεπείγοντος που είχαν πριν λίγους μήνες.»

Στο σχέδιο δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το τρίτο σκέλος της τραπεζικής ενοποίησης: το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων της ευρωζώνης.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου