Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

1 Ο εγκάρδιος εναγκαλισμός του Πάπα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Συγκινημένος, ο Πάπας Φραγκίσκος αγκάλιασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που ανέβηκε μέχρι το ιερό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη, κατά την σημερινή τελετή ενθρόνισης του Ποντίφικα. Είναι η πρώτη φορά που Πατριάρχης παρίσταται στην τελετή «ενθρόνισης». Χθες ο Πάπας και ο Βαρθολομαίος δείπνησαν σε «εγκάρδιο» κλίμα.



Χθες, ο Ποντίφικας και ο Πατριάρχης δείπνησαν σε «πολύ εγκάρδιο, χριστιανικό κλίμα» στο Βατικανό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το δείπνο διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες. Τόσο ο Αργεντινός Ποντίφικας όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαμένουν στο εσωτερικό του Βατικανού, στον Οίκο της Αγίας Μάρτας (Domus Santae Marteae) όπου κατέλυσαν οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κατά την διάρκεια του κονκλάβιου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε παρατηρήσεις που έκανε κατά την αναχώρησή του για τη Ρώμη, σημείωσε ότι η ιστορία δεν έχει ποτέ καταγράψει, παρουσία Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στην «ενθρόνιση» του Πάπα. Ακόμα και πριν το σχίσμα του 11ου αιώνα δεν είχε ποτέ παραστεί σε «ενθρόνιση» του Πάπα.

Ο διευθυντής του Βατικάνιου Κέντρου για την Ενότητα των Εκκλησιών (Centro Pro Unione) τονίζει άλλωστε ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στέλνει ισχυρό μήνυμα για τη συνέχιση του οικουμενικού διαλόγου. «Πιστεύω ότι η κίνηση αυτή καταδεικνύει από την πλευρά της Ορθοδοξίας, τη διάθεση για συνέχιση του διαλόγου και για την επιθυμία των δυο πλευρών να υπερβούν τις διαιρέσεις που τις κρατούν εδώ και αιώνες μακριά» λέει ό πατήρ James Puglisi, κληρικός του τάγματος των Φραγκισκανών, από όπου προέρχεται ο νέος Πάπας Φραγκίσκος.

«Πρώτος μεταξύ ίσων»
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI συνεχίζει να τονίζει ότι «η στάση και οι πρώτες του κινήσεις δείχνουν ότι σημείο αναφοράς του Πάπα Φραγκίσκου φέρεται να είναι ένα εκκλησιαστικό σύστημα στην κορυφή του οποίου να μπορεί να βρίσκεται ένας «πρώτος μεταξύ ίσων» (primus inter pares, στα λατινικά). Ένα οργανωτικό οικοδόμημα που ιστορικά ταυτίζεται με την παράδοση της Ορθοδοξίας.


Σχολιαστές τονίζουν ότι ο πάπας Φραγκίσκος δεν θέλησε να μεταλάβει ο ίδιος τους πιστούς, αλλά στο τέλος της σημερινής λειτουργίας το σημαντικότατο αυτό τελετουργικό καθήκον ανατέθηκε σε σειρά διάκων. Μία ακόμη καινοφανής χειρονομία, με στόχο να υπογραμμιστεί η σημασία της ομαδικότητας και του ρόλου κάθε μέλους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο νέος Ποντίφικας δεν αυτοχαρακτηρίστηκε «Πάπας», αλλά «επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου». Σε άλλη μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, ανακοινώθηκε ότι στο οικόσημο που θα συμβολίζει την θητεία του δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρία στέμματα που συνδέονται με την παπική εξουσία. Επελέγησαν μόνον τα κλειδιά του Αγίου Πέτρου και η αρχαία μίτρα του επισκόπου της Ρώμης.


Πηγή 

1 σχόλια:

Δημήτριος είπε...

Συνεχίστε παρακαλώ και με την Ουνία, ότι δήθεν είναι μεγάλο επίτευγμα για τους Ορθοδόξους,γράφτηκε-ειπώθηκε κάπου , ενώ στην ουσία είναι πισώπλατο μαχαίρι των παπικών κατά της Ορθοδοξίας.Δηλ. και στην Ελλάδα μας και στις σλαβικές χώρες, ο παπάς έχει άμφια-γένεια Ορθοδόξου,αλλά ανώτερό του που μνημονεύει έχει τον πάπα.Δηλ.φοβερή υποκρισία!!!Ο παπισμός είναι παναίρεση-ένα απο τα πολλά ότι είναι Εικονομάχοι.Σας παρακαλώ,όχι υποκρισίες

Δημοσίευση σχολίου