Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

0 Εσείς κάνετε τον πολίτη να σας κλέβει!

Θα μπορούσε να είναι και ανοικτή επιστολή στο επιτελείο του ΥΠ.ΟΙΚ.

Γράφει ο Τρύφωνας Τιπούρτης.
Μερικές φορές αναρωτιέμαι σε ποιά πανεπιστήμια σπούδασαν οι λογής-λογής εκάστοτε καρεκλοκένταυροι. Από την άλλη σκέφτομαι πως δεν μπορεί να κάνουν τέτοιες "χοντράδες" κάθε φορά, αλλά πως πρέπει να βαδίζουν βάσει κάποιου προβοκατόρικου σχεδίου.

Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τις αποφάσεις που παίρνονται εν καιρώ για το "γενικό καλό". Έτσι λοιπόν δεν μπορώ να εξηγήσω και την απόφαση που πήρε το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου με πρόσχημα την αλλαγή του...
φορολογικού συστήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Καταργούν λοιπόν τα βιβλία εισερχομένων - εξερχομένων και την έδοση  αθεωρήτων αποδείξεων και τιμολογίων (ως ίσχυαν έως τώρα βάσει των βιβλίων τους), και υποχρεώνουν τον επαγγελματία στην αγορά ταμειακής μηχανής και έκδοσης ταμειακών αποδείξεων. 
 Εν πρώτοις μπορεί για κάποιους να φαίνεται "λογικό μέτρο" για οποιονδήποτε λόγο.
Αλλά ας πάρουμε ένα παράδειγμα...

Άν είμαι λοιπόν ελεύθερος επαγγελματίας (ας πούμε συνεργείο αυτοκινήτων) και μέχρι τώρα είχα βιβλίο εισερχομένων, αυτό σήμαινε πως  όποιο όχημα ήταν μέσα στον επαγγελματικό μου χώρο (έστω και στο προαύλιο) ήμουν υποχρεωμένος να το έχω καταχωρήσει  στο βιβλίο, με την ημερομηνία και ώρα εισόδου του. 

Κατά την έξοδό του, δε, ήμουν υποχρεωμένος να έχω κόψει παραστατικό, είτε απόδειξη παροχής υπηρεσιών, είτε τιμολόγιο και να έχω εγγράψει στο βιβλίο την ώρα και ημερομηνία εξόδου καθώς και το ποσό αλλά και τον αριθμό του παραστατικού που εξέδωσα.


Με αυτό τον τρόπο ανά πάσα ώρα στιγμή μπορούσαν οι υπάλληλοι της ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ να με ελέγχουν ως προς το αν εκδίδω αποδείξεις ή φοροδιαφεύγω. 
Φυσικά δεν μπορούσαν να ελέγξουν αν το ποσό του παραστατικού ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Μέχρι εδώ όλα καλά.

Καταργώντας λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία και με μια ταμειακή  μηχανή που υποχρεούται ο επαγγελματίας να εκδώσει απόδειξη κατά την έξοδο του οχήματος, ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ κύριοι τον επαγγελματία; 
ΠΩΣ ακριβώς γίνεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με αυτό τον τρόπο;
Θα βάλετε έξω από κάθε κατάστημα και έναν υπάλληλο να ελέγχει τον πελάτη αν έχει απόδειξη;

Πείτε μου γιατί θα με μουρλάνετε τελείως...

Και ας πάμε τώρα λίγο παρακάτω να δούμε πως κάνουν τον πολίτη υποχρωτικά "κλέφτη"...
Στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών γράφεται το ποσό. σε αυτό προστίθεται ξεχωριστά ο ΦΠΑ και στο τέλος αναγράφεται το σύνολο.
 Δηλαδή όταν κάποιος πελάτης ρωτούσε τον επαγγελματία πόσο θα στοιχίσει η εργασία του εκείνος του έλεγε ένα Α ποσό και όταν ερχόταν η ώρα να κοπεί η απόδειξη τότε στο ποσό αυτό προστίθονταν και ο ΦΠΑ, που πλήρωνε ο πελάτης, εισέπραττε ο επαγγελματίας και με τη σειρά του απέδιδε στο  κράτος.

Τώρα λοιπόν με την ταμειακή μηχανή έχουμε το εξής διάλογο-φαινόμενο:
-Πόσο θα στοιχίσει;
-Με απόδειξη ή χωρίς;

Το ακούει αυτό ο πελάτης και φαντάζεται πως ο επαγγελματίας κλέβει ...
Είναι όμως έτσι;


Ας πάρουμε πρώτα το ΦΠΑ...
Εκδίδοντας μια απόδειξη των 10 ευρώ, από αυτά το 1,87 είναι ο ΦΠΑ, δηλαδή ο επαγγελματίας δεν εισπράτει  για την εργασία του 10 ευρώ αλλά στην ουσία 8,13. Βέβαια εδώ δεν συζητάμε για το ύψος του ποσού που θα φορολογηθεί αλλά για το ποιό ποσό φαίνεται στον πελάτη πως εισπράττει. 

Αν, από την άλλη, πει στον πελάτη του από την αρχή αντί για 10 ευρώ 12 τότε αυτόν τον πελάτη θα τον ξαναδεί μόνο στα όνειρά του... (το ποσό των 10 ευρώ είναι εικονικό).

 Και ας πάμε και λίγο παραπέρα...
 Από το "πρώτο ευρώ" εισοδήματος φορολογείται ο επαγγελματίας με 26%.
Στο ποσό των 8,13 που μένει λοιπόν από το 10ευρο αν αφαιρέσουμε και το ποσό των 1,68 ευρώ που είναι ο φόρος έχουμε το υπόλοιπο των 6,45 ευρώ.

ΔΗΛΑΔΗ κόβει μια απόδειξη των 10 ευρώ και εισπράττει 6,45!
Μετά εσείς περιμένετε πως αυτός ο επαγγελματίας για να μπορέσει να ζήσει θα κόψει απόδειξη;

 Όταν με τα "κόλπα" σας έχετε "ρίξει την τιμή της εργασίας του" κατά 35% ; 

Σας γελάσανε! 
Τον κάνετε "κλέφτη" εσείς οι ίδιοι!

  Και για να επανέρθω στην αρχή των σκέψεών μου (αλλά πως πρέπει να βαδίζουν βάσει κάποιου προβοκατόρικου σχεδίου)   έχω να ρωτήσω το εξής:

Μήπως, (λέω μήπως) κάποιος "δικός σας" έκανε εισαγωγή ταμειακών μηχανών και πρέπει να βρεθεί τρόπος να δοθούν και να "κονομήσει"; 

Ή μήπως, (ξαναλέω μήπως) ενεργείτε βάσει προβοκατόρικου σχεδίου έτσι ώστε να μην επιτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, με ότι αποτέλεσμα θα έχει αυτό για το ΔΝΤ, τους Γερμανούς, τους Τροϊκανούς και οποιονδήποτε άλλο κατακτητή,  προς εγκατάσταση κυβέρνησης καθαρά καθοδηγούμενης από έξω για την "σωτηρία" της Ένωσης και του ευρώ; 

 Nα βγει  ένας από τους εγκεφάλους, καρεκλοκένταυρους να απαντήσει. 

Α και να μην ξεχάσει να μας πει σε ποιο πανεπιστήμιο σπούδασε και αν είχε καθηγητές ωσάν τον πρώην... σωτήρα της χώρας!  
  Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου