Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

0 ΙΡΑΝ: Μαστίγωσαν 135 φορές πρώην ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Σαΐντ Μορταζαβί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει σε
 
 
 
 διώξεις αντιφρονούντων, καταδικάστηκε να μαστιγωθεί 135 φορές, για υπόθεση διαφθοράς. Συγκεκριμένα βρέθηκε ένοχος για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», κατά τη διάρκεια της θητείας του το 2012-13 ως επικεφαλής του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, ιρανικής ΜΚΟ που χορηγεί ασφάλιση σε ηλικιωμένους, ανέργους κα. Η ποινή αποτελεί μια δραματική ανατροπή της μοίρας ενός άνδρα που κάποτε αποτελούσε την προσωποποίηση της αυταρχικότητας του σκληρού πυρήνα του δικαστικού σώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το 2010 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε τον Μορταζαβί έναν άνθρωπο «που καταπατά κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο 49χρονος Μορταζαβί διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας στην Τεχεράνη από το 2003 έως το 2009, ενώ πρωτύτερα είχε οριστεί για μερικά χρόνια επικεφαλής της Φρουράς της Επανάστασης στην ιρανική πρωτεύουσα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προκάλεσε για πρώτη φορά ευρύτατη προσοχή για τον ρόλο που διετέλεσε στο κλείσιμο δεκάδων ρεφορμιστικών εφημερίδων, ενώ διορίστηκε στο Επαναστατικό Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μεταρρυθμιστή Μοχαμάντ Καταμί, ο οποίος ήταν ανεπιθύμητος στους κύκλους των ιρανών σκληροπυρηνικών συντηρητικών για τις προσπάθειες φιλελευθεροποίησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
- Ο Ζαχρά Καζεμί, ένας ιρανοκαναδός φωτορεπόρτερ πέθανε στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης το 2003, εν μέσω μέτρων καταστολής των μέσων ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική. Η καναδική κυβέρνηση είχε τονίσει πως ο Καζεμί βασανίστηκε μέχρι θανάτου και κατηγόρησε τον Μορταζαβί για άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση.
- Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μορταζαβί στη Γενική Εισαγγελία, 3 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί βασανίστηκαν στη φυλακή Καχριζάκ το 2009, σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι 3 είχαν φυλακιστεί για συμμετοχή τους σε επεισόδια που είχαν ξεσπάσει έπειτα από κατηγορίες απάτης στην επανεκλογή του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ. Ο Μορταζαβί απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες σχετικά με τους θανάτους 3 κρατουμένων στην Καχριζάκ το 2014, αλλά του επιβλήθηκε 5ετής αποκλεισμός από κάθε δημόσιο αξίωμα.
Ο Μουσταφά Τουρκ Χαμεντανί, Νομικός Εκπρόσωπος των εναγόντων στην υπόθεση δήλωσε σήμερα πως η ποινή είναι εξαιρετικά επιεικής σε σχέση με τις κατηγορίες σημειώνοντας πως θα προσφύγει εναντίον της απόφασης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου