Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

0 Απέχει η Ελλάδα από νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο

Η Ελλάδα δήλωσε και φέτος στο ΝΑΤΟ - για τρίτη φορά - ότι δεν μετέχει στη συνθετική αεροπορική άσκηση άνευ στρατευμάτων «Noble Aspect» που διεξάγεται στη νότια περιοχή ευθύνης του Στρατιωτικού Διοικητή Ευρώπης
(SACEUR),στο Αιγαίο σήμερα και αύριο, γιατί ο σχεδιασμός της άσκησης δεν εναρμονίζεται με τις πάγιες θέσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα το Νατο δεν περιέλαβε στο σχεδιασμό την Λήμνο, ανέθεσε αποστολές αεράμυνας στο Αιγαίο στο Συμμαχικό Κέντρο Εσκη Σεχιρ της Τουρκίας, σε περιοχές στις οποίες έχει αρμοδιότητα το αντίστοιχο Κέντρο της Λάρισας, ενώ ταυτόχρονα υποβάθμιζε τις δυνατότητές του. Οι λόγοι της μη συμμετοχής στην άσκηση διατυπώθηκαν εγγράφως με επιστολές του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ προς τον Αμερικανό Διοικητή του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου (CCΑΙR) Σμύρνης.
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει το ζήτημα της ανάκλησης των λεγομένων «κανόνων Λούντς του 1984» και των λεγομένων οδηγιών του SACEUR για το Αιγαίο του 2006 βάση των οποίων οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ αρνούνται την συμμετοχή της Λήμνου και άλλων νησιών στους σχεδιασμούς ασκήσεων και χρηματοδότησης υποδομών επειδή, δήθεν, είναι αποστρατικοποιημένα ή έχουν εγείρει επ αυτών διάφορες παράνομες και αβάσιμες αξιώσεις οι Τούρκοι. Για την άρση των πολιτικών αυτών αποφάσεων, που έχουν ληφθεί από αναρμόδια όργανα έχει γίνει επίδοση σχετικού σημειώματος, τόσο προς τον SACEUR Ναύαρχο Σταυρίδη, όσο και προς τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράζμουνσεν, κατά τις επισκέψεις τους στην Αθήνα.


Πηγή   katohika.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου