Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

0 ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ... μέρος α’

ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο Β’

μέρος α’


Του Εμμανουήλ Άγγελου

Κατά την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας υπήρχαν πραγματικοί Έλληνες βασιλιάδες οι οποίοι έβγαζαν νόμους της λεγόμενες Νεαρές για να προστατέψουν τους φτωχούς από την μανία των πλουσίων ένας από τους βασιλείς που έκαναν πράξη τους νόμους ήταν ο Βασίλειος ο Β’.

Οι Δίκαιοι Έλληνες βασιλείς γνώριζαν πολύ καλά ότι η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού κράτους ήταν οι Έλληνες στρατιώτες-γεωργοί οι όποιοι έπαιρναν κτήματα με αντάλλαγμα να υπηρετούν στον στρατό. 

Ο Βασίλειος λοιπόν ο Β’ στα πλαίσια όλων αυτών ψήφισε και εφάρμοσε τους παρακάτω νόμους.


Πρώτον, πήρε πίσω όλα τα κτήματα που είχαν αποκτηθεί παράνομα από πλουσίους και τα επέστρεψε
στους φτωχούς, χωρίς να χρειαστεί οι φτωχοί να πληρώσουν καμία αποζημίωση.

Δεύτερον, όσοι φτωχοί κτηματίες δεν είχαν να πληρώσουν τον ετήσιο φόρο από το κτήμα που τους είχε δώσει πίσω ο βασιλιάς αναλάμβαναν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι πλούσιοι της περιοχής που διέμειναν οι φτωχοί,(ο νόμος αυτός είναι γνωστός σαν αλληλέγγυο).


Tρίτον κατάργησε το δικαίωμα των πλουσίων να εξαγοράζουν την ποινή θανάτου, καθώς μέχρι τότε ο νόμος έδινε το δικαίωμα στους πλουσίους να εξαγοράζουν την θανατική ποινή που τους είχε επιβληθεί.


Τέταρτον, για κτήματα του κράτους που κατείχαν παράνομα οι πλούσιοι, το όριο επιστροφής των αρπαγέντων κτημάτων αυξήθηκε στα χίλια χρόνια.


Πέμπτον, επαρχιακά έγγραφα που παραχωρούσαν κτήματα στο όνομα του αυτοκράτορα ανακληθήκαν.


Έκτον φυλακίστηκε και δημεύτηκε η περιουσία του πιο πλούσιου Έλληνα της αυτοκρατορίας του Ευσταθίου Μαλεινού καθώς και άλλων μεγάλων πλουσίων οικογενειών, οι οποίοι από μεγιστάνες
της τότε εποχής μετατράπηκαν σε απλούς φτωχούς αγρότες.


Έβδομον, απαγόρευσε στην εκκλησία να αποκτά κτηματική περιουσία. Οι νόμοι αυτοί εφαρμόστηκαν στα επόμενα χρόνια με αυξανομένη αυστηρότητα και υπό την επίβλεψη του ίδιου του βασιλέως.
Τα νέα αυτά μέτρα με αποκορύφωμα το λεγόμενο αλληλέγγυο εξασθένησαν σημαντικά είτε εξαφάνισαν ολοκληρωτικά τις περιουσίες των πλουσίων.


Κλείνοντας να αποκαταστήσω την μνήμη της μεγαλύτερης μορφής την εποχή του Μεσαίωνα σχετικά με την ενέργειά του να τυφλώσει 14000 Βουλγάρους. Στις 29 Ιουλίου του 1014 μ.Χ. στην περιβόητη μάχη του Κλειδιού.


Η Βουλγαρία ήταν ήδη επί της βασιλείας του προηγούμενου αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή βυζαντινή επαρχεία.
Οι Βούλγαροι εκμεταλλευόμενοι τους εμφυλίους πολέμους επαναστάτησαν.
Η ποινή που προβλεπόταν για οποιοδήποτε επαναστάτη εναντίον του εκάστοτε βασιλέως ήταν τύφλωση.


Ο Βασίλειος δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει το νόμο στην προκειμένη περίπτωση, αλλά ο πραγματικός λόγος που τον έκανε να προβεί σε αυτήν την απάνθρωπη πράξη ήταν ότι οι Βούλγαροι επαναστατώντας είχαν κατακτήσει το 80% με 90% των φρουρίων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.


Για εικοσιοκτώ περίπου χρόνια oι Βούλγαροι έσφαζαν, έκαιγαν, έκλεβαν, βίαζαν, και έπαιρναν Ελληνίδες και της πουλούσαν στα σκλαβοπάζαρα, η της κρατούσαν για δικά τους σκεύη ηδονής.
Oι βούλγαροι έντεχνα απέφευγαν την καταμέτωπον μάχη με τον βασίλειο για 28 χρόνια για αυτό
και επιβίωσαν όλο αυτό το διάστημα.


Όταν κατόρθωσε ο Βασίλειος να τους κυκλώσει μετά από τρεις σχεδόν δεκαετίες θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να σφάζει, να κλέβει, να βιάζει, και να καίει Έλληνες υπήκοο
ους και να μένει ατιμώρητος....


συνεχίζεται…..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου