Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

0 ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ μέρος β

ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο Β΄

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ
μέρος β

Ο Βασίλειος ο Β δεν είχε μόνο επιτυχίες εναντίον των Βουλγάρων αλλά και εναντίον των Αράβων.
Ενδεικτικό είναι ότι όταν έσπευσε σε βοήθεια του εμίρη του Χαλεπιού ,καθώς το εμιράτο αυτό ήταν προτεκτοράτο του Έλληνα βασιλιά.

ΟΒασίλειος πήρε 17000 στρατιώτες από το Βουλγάρικο μέτωπο και μέσα σε 26 ημέρες από την Βουλγαρία έφρασε στην Συρία.
Στα τέλη του Απρίλη 995 εμφανίζεται έξω από το κάστρο της Αντιόχειας ο Άραβας διοικητής Μανγιουτακίν και οι στρατιώτες του παρά το ότι ήταν πολλοί περισσότεροι αριθμητικά στην θέα και
μόνο του Βασιλείου και των λίγων χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών έλυσαν την πολιορκία και υποχώρησαν βιαστικά στην Δαμασκό.

Εν τω μεταξύ οι πλούσιοι που είχαν χάσει πολύ μεγάλο μέρος από την κτηματική τους περιουσία την οποία περιουσία των πλουσίων ο Βασίλειος έδωσε στους φτωχούς Έλληνες υπηκόους για να μην πεινάνε έστελναν τον πατριάρχη Σέργιο της Κωνσταντινουπόλεως να αλλάξει ξανά τους νόμους υπέρ των πλουσίων, καθώς και να επιστρέψει τα εκκλησιαστικά κτήματα που πήρε, όπως επίσης να ξαναπαντρέψει στην εκκλησία να αποκτά εκ νέου κτηματική περιουσία.

Οι διαμαρτυρίες του πατριάρχη δεν εισακούστηκαν ποτέ από τον Βασίλειο.
Ο Βασίλειος διότι αντιπαθούσε τους επαγγελματίες αρχιερείς άφησε άδειο για 7 ολόκληρα χρόνια τον πατριαρχικό θρόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Εκτόπισε τον πατριάρχη Αντιοχείας (989 μ.Χ.) και εν συνεχεία τον καθαίρεσε. όπως επίσης κράτησε τον πατριάρχη Ιερουσαλήμων τα 4 τελευταία χρόνια της ζωής του αιχμάλωτο στην Κωνσταντινούπολη(1000μχ-1004μχ).ακόμα διόρισε πατριάρχες άτομα της εμπιστοσύνης του για να μην δημιουργούν προβλήματα στο κράτος οι επαγγελματίες αρχιερείς.

Για τους ίδιους λόγους υποβίβασε το πατριαρχείο της κατακτημένης Βουλγαρίας σε αρχιεπισκοπή όπου ο αρχιεπίσκοπος Βουλγαρίας εκλεγόταν με δική του έγκριση.

Ο Βασίλειος ο Β ήταν εξίσου επιτυχημένος και στην εξωτερική του πολιτική.
Στα πλαίσια της πάγιας εξωτερικής πολιτικής των Ελλήνων αυτοκρατόρων ο Βασίλειος πάντρεψε
την αδελφή του Άννα με τον Ρώσο ηγεμόνα Βλαδίμηρο ο όποιος του παραχώρησε και ένα μικρό σώμα αξιόλογων Ρώσων μισθοφόρων στρατιωτών.
Η ίδια πολιτική εφαρμόστηκε και στην δύση όπου η πριγκίπισσα Θεοφανώ παντρεύτηκε τον Γερμανό
βασιλιά Όθωνα τον Β.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ελληνίδας πριγκίπισσας να εισάγει τις συνήθειες της καθημερινής καθαριότητας στο παλάτι του Όθωνα απέτυχε.
Χαρακτηριστικό επ’ αυτού είναι ότι μια γερμανίδα καλόγρια προέβλεψε για την Ελληνίδα πριγκίπισσα ότι θα καεί στην κόλαση γιατί μαθαίνει τους Γερμανούς να πλένονται.

Ότι δεν πέτυχε η Θεοφανώ στην καθαριότητα το πέτυχε στον τομέα της διατροφής η εξαδέλφη
της Μαρία Αργυρού η οποία παντρεύτηκε τον δόγη της Βενετίας Ιωάννη Ορσέολο.

Η Αργυρού μπόρεσε να επιβάλει εις τους Ιταλούς την χρήση του πιρουνιού για το φαγητό τους παρά τις έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες του Αγίου Πέτρου του Δαμιανού.

Ο Βασίλειος δεν δίστασε να επιχειρήσει να τοποθετήσει Έλληνα στον παπικό θρόνο της Ρώμης...
Συνεχίζεται…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου