Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

0 Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί: Προετοιμαστείτε για ταραχές, λόγω κατάρρευση του ευρώ! (Daily Telegraph)


Βρετανικές Πρεσβείες στην Ευρωζώνη έχουν καταρτίσει σχέδια για να βοηθήσουν τη διαφυγή των Βρετανών εν μέσω κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος, εκφράζοντας νέους φόβους για Ιταλία και Ισπανία.

Δεδομένου την οικονομική κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία, οι Βρετανοί υπουργοί προειδοποίησαν σε ιδιωτικές συζητήσεις, πως η διάλυση του Ευρώ, που κάποτε ήταν αδιανόητο, τώρα πλέον είναι πολύ πιθανή.

Οι Βρετανοί Διπλωμάτες ετοιμάζονται να βοηθήσουν τους Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό, σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών και ακόμη σε περίπτωση που προκύψουν ταραχές λόγω χρεοκοπίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών (της Βρετανίας) επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης λόγω οικονομικής κατάρρευσης, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένας ανώτερος υπουργός αποκάλυψε την έκταση της ανησυχίας της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Βρετανία σχεδιάζει με βάση ότι η κατάρρευση του ευρώ είναι πλέον απλώς θέμα χρόνου.

«Είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουν να παίζουν με το χρόνο επειδή αυτό μας δίνει περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε," είπε ο υπουργός στην Daily Telegraph.

Οι πρόσφατες οδηγίες του Γραφείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας σε πρεσβείες και προξενεία για το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ακραία σενάρια, συμπεριλαμβάνουν ταραχές και κοινωνικές αναταραχές

Η Ελλάδα έχει δει αρκετά κρούσματα διασάλευση της δημόσιας τάξης, καθώς η κυβέρνησή της "αγωνίζεται" με τα τεράστια χρέη.

Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως παρόμοιες σκηνές δεν μπορούν να αποκλειστούν και σε άλλα έθνη, αν το ευρώ καταρρεύσει.

Οι Διπλωμάτες έχουν επίσης την υποχρέωση να προετοιμαστούν για να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες Βρετανών πολιτών σε χώρες της Ευρωζώνης, να αντιμετωπίσουν μια οικονομική κατάρρευση που θα έχει ως συνέπεια να μην έχουν πρόσβαση (οι Βρετανοί πολίτες) στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμα και στην ανάληψη μετρητών.

Τροφοδοτώντας τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών για το ευρώ,οι εκθέσεις στη Μαδρίτη, πρότειναν η νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος να επιδιώξει διάσωση από ευρωπαϊκό ταμείο ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίσης, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για την Ιταλία, όπου η νέα κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει ποσά ρεκόρ για τα επιτόκια των νέων ομολόγων που εξέδωσε χθες.

Η απόδοση στα νέα εξάμηνα δάνεια ήταν 6,5 τοις εκατό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του προηγούμενου μήνα. Και η απόδοση στα διετή δάνεια ήταν 7,8 τοις εκατό, πολύ πάνω από το επίπεδο που θεωρείται μη βιώσιμο.

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να πουλήσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα ομόλογα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, για την αναχρηματοδότηση των χρεών της.

Οι αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επενδυτές θα αγοράσουν όλα αυτά τα ομόλογα της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε ότι στις συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και το πρωθυπουργός κ. Mario Monti είχαν συζητήσει ότι μια ιταλική κατάρρευση "θα ήταν αναπόφευκτα το τέλος του ευρώ."

Οι συνθήκες και οι κανόνες που δημιούργησε το ευρώ, η Ε.Ε., δεν περιλαμβάνουν πρόβλεψη για αποχώρηση των μελών της, αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε διάσπαση θα ήταν άτακτη και ενδεχομένως χαοτική.

Εάν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν πολλά από τα ομόλογά τους κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οστικά κύματα ενός τέτοιου γεγονότος θα ενείχε τον κίνδυνο την κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μη μπορούν να διαθέσουν χρήματα στους μικροκαταθέτες και να καταστραφούν οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την τραπεζική πίστωση.

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών αυτή την εβδομάδα εξέδωσε μια δημόσια προειδοποίηση προς τις Βρετανικές τράπεζες να ενισχύσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης λόγω διάλυση του ενιαίου νομίσματος.

Μερικοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι στη χειρότερη περίπτωση, η ολοκληρωτική κατάρρευση του ευρώ θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της, στα κράτη - μέλη μέχρι το ήμισυ και να αυξήσει την ανεργία.

Οι αναλυτές της UBS, μια επενδυτική τράπεζα στις αρχές του χρόνου, προειδοποίησε ότι οι πιο ακραίες συνέπειες της διάλυσης περιλαμβάνουν τους κινδύνους για τα βασικά δικαιώματα ιδιοκτησίας και η απειλή της πολιτικής αναταραχής.

«Όταν οι συνέπειες της ανεργίας συνυπολογίζονται, είναι σχεδόν αδύνατο να εξετάσουμε το σενάριο ενδεχόμενης διάλυσης, χωρίς κάποιες σοβαρές συνέπειες» δήλωσαν οι αναλυτές της UBS.

Πηγή: www.telegraph.co.uk

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου