Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

0 Έρχεται «Big Brother» για τους κρατούμενους

Η πρόταση επανήλθε στο... τραπέζι έπειτα και από τις πρόσφατες σύντομες...διακοπές του καταδικασμένου σε τετράκις ισόβια Μιχάλη Μακρυγιάννη
Ανακούφιση στις φυλακές της χώρας, όπου στις περισσότερες ο υπερπληθυσμός χτυπάει... κόκκινο, μείωση του κινδύνου παραβίασης των αδειών, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση πόρων από αυτούς που προβλέπονται ετησίως (9.000 ευρώ για τον κάθε κρατούμενο), υπολογίζεται ότι θα φέρει η δυνατότητα παρακολούθησης κρατουμένων με το περίφημο πλέον βραχιολάκι.

Το μέτρο αυτό το οποίο εφαρμόζεται ήδη από τη δεκαετία του '80 στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια το έχουν υιοθετήσει η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Σερβία και η Κύπρος εξετάζεται και από νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η συζήτηση για την παρακολούθηση υποδίκων αλλά και καταδίκων για συγκεκριμένα αδικήματα μέσω συσκευών γεωεντοπισμού, ως εναλλακτική μορφή φύλαξή τους είχε ξεκινήσει δειλά-δειλά πριν από πέντε χρόνια. Η πρόταση αυτή όμως επανήλθε στο...τραπέζι έπειτα και από τις πρόσφατες σύντομες...διακοπές του καταδικασμένου σε τετράκις ισόβια Μιχάλη Μακρυγιάννη που είχε παραβιάσει την άδειά του.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι μόλις το 2,52% των κρατουμένων δεν επιστρέφει στις φυλακές. Δηλαδή -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη- κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχουν παραβιαστεί 324 άδειες κρατουμένων από τις συνολικά 12.004 τακτικές άδειες που έχουν χορηγηθεί σε κρατούμενους, το ίδιο διάστημα.
Το κόστος
Το κόστος αγοράς για κάθε βραχιόλι υπολογίζεται από 1.500 έως 3.500 ευρώ, γεγονός που το καθιστά απαγορευτικό, αφού -βάσει των μνημονιακών επιταγών- μειώθηκε σημαντικά ο προϋπολογισμός του υπουργείου. Έτσι, μελετάται το ενδεχόμενο να καλύπτεται το κόστος από τον ίδιο τον κρατούμενο, εκτός κι αν αυτός είναι αποδεδειγμένα άπορος, οπότε το κόστος θα μετακυλίεται στην πολιτεία.
Σήμερα, μέσα στις φυλακές στοιβάζονται περίπου 4.200 υπόδικοι για διάφορα αδικήματα και 8.200 κατάδικοι.
Πάντως, κάθε χώρα κάνει διαφορετική χρήση της συσκευής γεωεντοπισμού και το μέτρο δεν περιορίζεται μόνο σε όσους λαμβάνουν άδεια εξόδου από τις φυλακές. Στην Πορτογαλία για παράδειγμα το βραχιολάκι έχει δοθεί κυρίως σε κατηγορουμένους για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, όπου το σύστημα παρακολούθησης ενεργοποιείται όταν αυτός που το φοράει υπερβεί το όριο της απόστασης ασφαλείας που έχει ορίσει το δικαστήριο.


Πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου