Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

0 Ψάχνουν να δούν πως θα βαπτίσουν την πτώχευση...

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν θα γλιτώσουν την αναδιάρθρωση του χρέους τους, αλλά θα βαπτιστεί αλλιώς για ψυχολογικούς λόγους (δεύτερα βαπτίσια, γιατί το αρχικό όνομα είναι "πτώχευση") ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η Πορτογαλία δήλωσε χθες μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ!


Ο Ρογκόφ, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θεωρεί λομως ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από το ευρώ μάλιστα ότι το κατώφλι του... οίκου δημοσιονομικής κομμωτικής δρασκελίζει και η Ισπανία, η οποία ενδεχομένως κι αυτή μόνο με «κούρεμα» θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση χρέους που την ταλανίζει. Ερωτηθείς σχετικώς, πάντως, ο αμερικανός καθηγητής είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης τούτε της Ελλάδας, ούτε της Ιρλανδίαςης Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Για να παραμείνουν ευπρόσωποι έναντι της διεθνούς κοινότητας πιθανώς να ονομάσουν την αναδιάρθρωση κάπως αλλιώς, θα πρόκειται όμως για αναδιάρθρωση», είπε χαρακτηριστικά ο Ρογκόφ.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διάσημος οικονομολόγος είχε πει ότι οι κάτοχοι ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνηθίσουν την ιδέα ότι οι επενδύσεις τους θα χάσουν το 40% της αξίας τους.
Για την Ισπανία, ειδικότερα, ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι είναι «πολύ μεγάλη» για να χρεοκοπήσει. Οσο για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν κάποιες χώρες και συγκεκριμένα η Ελλάδα και η Πορτογαλία από τη ζώνη του ευρώ, ο Ρογκόφ είπε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα, μια λύση που δεν πιστεύει ότι θα επιλεγεί. «Δεν τίθεται στο τραπέζι η έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ".

Πηγή   
defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου