Ο Πούτιν εναντίον των “αλαζονικών παγκόσμιων δυνάμεων”
Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε σήμερα τη στάση των “αλαζονικών παγκόσμιων δυνάμεων” που υποστήριξαν τις εξεγέρσεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, μιλώντας από την Πετρούπολη σε κινέζους και ιρανούς αξιωματούχους.
“Αυτές οι αλαζονικές παγκόσμιες δυνάμεις είχαν υποστηρίξει τα προηγούμενα καθεστώτα στη Βόρεια Αφρική και, κάτι που είναι περίεργο, οι ίδιες χώρες υποστήριξαν τις επαναστάσεις που ανέτρεψαν αυτά τα καθεστώτα”, δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, στη διάρκεια συνάντησης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). “Ο κόσμος είναι παράξενα φτιαγμένος, αλλά αυτό είναι ενδιαφέρον”, πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο ρώσος πρωθυπουργός απαντούσε σε μία δήλωση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, η χώρα του οποίου έχει καθεστώς παρατηρητή στον SCO.
Ο Σαλεχί είχε κατηγορήσει “τις μεγάλες αλαζονικές δυνάμεις” ότι ευθύνονται για την αραβική άνοιξη αφού πρώτα είχαν υποστηρίξει “τα εχθρικά προς τον λαό καθεστώτα”.
Ο Πούτιν είχε επικρίνει έντονα τον Μάρτιο την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ενώ η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε μία απόφαση του ΟΗΕ, η οποία θα καταδικάζει τη Συρία για την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ ‘Ασαντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κόντρα που τρέμει όλος ο πλανήτης
Με το μυαλό στη βεβαρημένη παγκόσμια οικονομία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί την Αμερική «παρασιτικό» οργανισμό που δυσχεραίνει την υπάρχουσα κατάσταση.
Οι ΗΠΑ «ζουν με ‘λευκές επιταγές’ μεταφέροντας το εγχώριο πρόβλημά τους στις οικονομίες του κόσμου, έχοντας, κατά μία έννοια, συμπεριφορά παράσιτου στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα και στο μονοπώλιο του ίδιου του δολαρίου», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέδριο νέων, στις αρχές του μήνα, δίνοντας έτσι μία απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα αμερικανικής ύφεσης.
Για την κυβέρνησή του, το χρέος αυτό της υπερδύναμης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι και η πιο ασφαλής επένδυση.
Αμέσως μετά την απόφαση της S&P να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, η Ρωσία –όσο αμφιλεγόμενο κι αν ακούγεται- βιάστηκε να διατυμπανίσει τη στήριξή της στην… εχθρό της με το να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διατηρήσει η Αμερική τα κεκτημένα των ταμείων της.
«Η αμερικανική αγορά χρεών παραμένει η πιο ρευστή, αξιόπιστη και ασφαλής. Επομένως, δεν υφίσταται λόγος για τη χώρα μας να αλλάξει στρατηγική αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός οικονομικών, Σεργκεί Στόρτσακ.
Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό φθάνουν το 64% ενώ αυτές των μεταλλευμάτων το 15%. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών είναι σε δολάρια, η Τράπεζα της Ρωσίας «παραμένει με ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό δολαρίων στα ταμεία της», δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg οι οικονομικοί αναλυτές Νατάλια Ορλόβα και Ντμίτρι Ντόλγκιν.
Ειδικά κατά την παρούσα συγκυρία, η Ρωσία εμμένει στην απόφασή της για αγορά αμερικανικών ομολόγων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι, έτσι κρατά «στο χέρι» την αντίπαλό της και ταυτόχρονα διασφαλίζει ένα υγιές μέλλον για τη δική της οικονομία μέσα στην γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Και η οικονομία δεν είναι το μόνο πεδίο που δημιουργείται κλίμα ψυχροπολεμικό.
Η Μόσχα αντιτίθεται ανοιχτά και στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραίτηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Αντίθετα διατυμπανίζει ότι ο πρόεδρος της Συρίας χρειάζεται χρόνο προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι δυτικοί σύμμαχοί του ζήτησαν για πρώτη φορά χθες Πέμπτη την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ, ενώ ενίσχυσαν τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του, πέντε μήνες μετά την αιματηρή καταστολή στη Συρία.
Το συριακό καθεστώς δηλώνει από τις 15 Μαρτίου ότι στέλνει το στρατό και τα άρματα μάχης στις εστίες αμφισβήτησης για να καταδιώξει τις "τρομοκρατικές οργανώσεις" που κατηγορεί ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια και το χάος. Εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις αλλά υπογράμμισε που δεν μπορεί να τις εφαρμόσει "χωρίς να έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια".
Η Ρωσία, σύμμαχος επί μακρόν της Συρίας και προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Δαμασκού, ζητεί κυρίως τη μη-ανάμιξη, ενώ καλεί σε εσωτερικό πολιτικό διάλογο από την αρχή της εξέγερσης.
Πηγή: protothema.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου