Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

0 Οι Έλληνες δεν θέλουν πλαστικό χρήμα

Τα capital controls δεν κατάφεραν να κάνουν ποθητό το πλαστικό χρήμα - Τρόπος πληρωμής και όχι αποταμίευσης τα μετρητά στο μέλλον.

Ακόμη οι Έλληνες κινούνται με μετρητά και αυτό δεν αρέσει καθόλου στους Ευρωπαίους δανειστές. Σε έκθεση της G4S που έγινε σε συνεργασία με την ΕΚΤ και λοιπούς ευρωπαϊκούς θεσμούς οι Έλληνες είναι πρώτοι στον ευρωπαϊκό κατάλογο χρήσης μετρητών αντί χρήσης πλαστικού χρήματος.

Εδώ και 2 χρόνια, σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία, Γαλλία και Λουξεμβούργο) η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται χωρίς μετρητά. Από την άλλη, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών, βάσει στοιχείων 2009-14, είναι η Ελλάδα.

Μπορεί στις παραπάνω χώρες οι πολίτες να είναι πιο πειθήνιοι αλλά γενικώς στις χώρες της Ε.Ε το 60% των συναλλαγών γίνεται ακόμη με μετρητά.

Εγκεφαλικό έπαθαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (σχόλιο ID-ont: Πρόκειται για τους ίδιους Ευρωπαίους, οι οποίοι ΔΕΝ χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, βλ. ΚAΘΗΜΕΡΙΝΗ 5/4/2016) όταν ο Γιάννης Λυμπερόπουλος, Γενικός Διευθυντής της G4S Cash Solutions, δήλωσε πως "σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών μεταξύ των 28 της Ευρώπης, με το 96,6% των συναλλαγών να διενεργούνται με μετρητά". Και πρόσθεσε ότι "όπως είναι αντιληπτό, και παρά την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού που έχουν επιφέρει το τελευταίο διάστημα τα capital controls, το νούμερο αυτό είναι τεράστιο".
Ο Γκράχαμ Λέβινσον, διευθύνων σύμβουλος της G4S στην Ευρώπη, δήλωσε ότι "τα αποτελέσματα της έκθεσης προμηνύουν δεκαετία αλλαγών Αυτό που βιώνουμε είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα χρήματα στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μετρητά σαν κομμάτι μιας οικονομίας πολλαπλών τρόπων πληρωμών".

Ποιο είναι όμως το νέο πρόβλημα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και για τους διαχειριστές της κίνησης του χρήματος; Το κόστος καταμέτρησης του χρήματος! Είπε επί του θέματος ο Λέβινσον:"Η εφοδιαστική αλυσίδα χρήματος στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη, γεγονός που προκαλεί χρόνιες δυσλειτουργίες. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα μετρητά καταμετρούνται ακόμη και 17 φορές από το ταμείο μέχρι την τράπεζα. Αυτό προκαλεί ένα περιττό έξοδο τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε τράπεζες. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να μεταρρυθμίσουμε και να απλοποιήσουμε τον κύκλο χρήματος στην Ευρώπη, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση κόστους από τη διαχείριση του χρήματος ώστε τα μετρητά να παραμείνουν ένας οικονομικά συμφέρον τρόπος πληρωμών και στο μέλλον".

Όσον αφορά στην Ελλάδα η πρόταση της G4S, (ο συγκεκριμένος όμιλος διακινεί αξίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας) ο επανασχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του κύκλου ροής των μετρητών στην Ελλάδα είναι πλέον μονόδρομος, ενώ θα πρέπει να μειωθούν τα στάδια επεξεργασίας χρημάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, κλπ.). "Αυτό θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς θα συμβάλλει και στη μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του χρήματος" συμπλήρωσε ο Γιάννης Λυμπερόπουλος.

Τι θα σκεφτούν τα άρρωστα μυαλά της παγκόσμιας οικονομίας για να επιβάλλουν με το ζόρι πλαστικό χρήμα, που σημαίνει ότι το νόμισμα είναι απλά νούμερο και όχι πραγματικό αντίτιμο εργασίας ή πώλησης προϊόντος, είναι άγνωστο. Πάντως κρατάμε την κουβέντα του Λέβινσον ότι είτε μετρητά, είτε πλαστικό χρήμα στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται και τα δύο αποκλειστικά ως "τρόπος πληρωμών" και όχι για αποταμίευση.

Πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου