Μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως αρσενικό, μόλυβδος και ψευδάργυρος, εντοπίστηκαν στα νερά της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής τα οποία γειτνιάζουν με το εργοστάσιο της Εντοράντο Γκόλντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.
Βάσει μετρήσεων που έγιναν στα νερά που εκβάλλουν στον Στρυμονικό σε κοντινή απόσταση από ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες, εντοπίστηκε αρσενικό 49.000 φορές πάνω από τις προβλεπόμενες τιμές, μαγγάνιο 2.660 φορές περισσότερο, μόλυβδος 169 φορές περισσότερο ενώ πολύ παραπάνω από το φυσιολογικό όριο κινείται και ο ψευδάργυρος.
«Σας φέρνουμε αποδείξεις για το πώς εννοεί την περιβαλλοντική προστασία η Ελντοράντο», σημειώνει...
στην εφημερίδα η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, που σχολίασε ότι «αν και η εταιρία διατείνεται ότι κάνει την μεγαλύτερη περιβαλλοντική αποκατάσταση στην Ευρώπη, το μόνο "πράσινο" που έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι να βάψει πράσινο το εργοστάσιό της».
Την περασμένη Δευτέρα, η βουλευτής και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη, Κώστας Ευθυμίου, προχώρησαν σε καταγγελία των παραπάνω μετρήσεων στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κοινοποιώντας παράλληλα την καταγγελία στον δήμαρχο Βόλβλης, Δημήτρη Γαλαμάτη.
Στην καταγγελία εξηγούν πως προέβησαν σε δειγματοληψία και πως στην συνέχεια παρέδωσαν το δείγμα προς ανάλυση σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Τονίζουν, μάλιστα, ότι στο ένα από τα δυο ρεύματα των Καλυβιών Βαρβάρας, τα οποία γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις της Ελντοράντο Γκόλντ, υπήρχαν τοποθετημένοι σωλήνες εκροής που απέβαλλαν υγρά μερικών κυβικών μέτρων την ώρα.
Οι δυο καταγγέλοντες ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν άμεση αυτοψία στους χώρους αυτούς, να γίνουν νέες δειγματοληψίες και αναλύσεις και να εξεταστεί εάν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της ΑΕΠΟ και ειδικότερα εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που αναφέρονται στο υποέργο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Ολυμπιάδας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός.
Την μεταβίβαση των στοιχείων στα αρμόδια όργανα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κρίνει απαραίτητη και ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Γιάννης Ζαμπετάκης, ο οποίος εκφράζει στην Εφ.Συν. «απορίες και εύλογη ανησυχία για το αν είναι ανθρωπογενούς προέλευσης και τι είδους ανθρωπογενούς προέλευσης οι επιβαρύνσεις που διαπιστώνονται».
Από tvxs
Πηγή: Το Γρέκι
Αρχικό γράμμα:
<span style="float: left; line-height: 80px; padding-top: 1px; padding-right: 5px;font-family:geneva;font-size:100px;" >Ω</span>
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου