Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

0 Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του τζαμιού στον Βοτανικό

Σήμερα, επτά χρόνια μετά τη χωροθέτηση του πρώτου τζαμιού στην Αθήνα, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σήμερα πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στη «Διαύγεια» από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (τομέας Υποδομών) η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του τζαμιού σε οικόπεδο του πολεμικού ναυτικού δίπλα στην Ιερά Οδό, στον Βοτανικό. Η έγκριση της προκήρυξης ήταν το μόνο βήμα που απέμενε να γίνει, καθώς η διαδικασία είχε καθυστερήσει ιδιαίτερα.
Ειδικότερα, το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του τζαμιού δόθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς η κατασκευή του συνάδει με την πολιτική μιας χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενισχύει τη διπλωματική της φαρέτρα στη διεκδίκηση αντίστοιχων ζητημάτων. Επίσης, η δημιουργία του είναι η βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ο έλεγχος των αδήλωτων χώρων προσευχής των μουσουλμάνων. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στην Αττική ζουν περί τις 30.000 (νόμιμοι) μουσουλμάνοι, και όπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γεώργιος Καλαντζής, υπάρχουν περίπου 120 χώροι, οι οποίοι λειτουργούν παράνομα ως τζαμιά, που θα ελεγχθούν για να νομιμοποιηθούν ή να κλείσουν.
Η κατασκευή του τζαμιού στον Βοτανικό θα κοστίσει περίπου 846.000 ευρώ. Βέβαια, η σημερινή προκήρυξη θα αφορά το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και 150.000 ευρώ για τη μελέτη αναμόρφωσης και κατασκευής, τα οποία έχουν ήδη δοθεί από άλλον κωδικό.
Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας του πολεμικού ναυτικού, είναι σήμερα σε αχρησία, εγκαταλελειμμένο, καθώς παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει συνεργεία επισκευής των οχημάτων του πολεμικού ναυτικού. Μέσα στον χώρο υπάρχουν και πέντε ερειπωμένα κτίρια. Οι εργασίες αναμόρφωσης του χώρου θα φέρουν την υπογραφή των γραφείων Αλέξανδρου Τομπάζη, Νίκου Αθανασιάδη και Παρασκευά Μητσούδη.
Η χωρητικότητα του τζαμιού θα είναι 350 ατόμων. Θα αξιοποιηθεί το κεντρικό κτίριο του οικοπέδου, όπου στεγαζόταν το βασικό συνεργείο. Το κέλυφος του κτιρίου δεν θα γκρεμιστεί αλλά θα αναμορφωθεί, με επένδυση από μεταλλικό σκελετό και μόνωση. Το ιερό θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει προσανατολισμό προς τη Μέκκα, ενώ δεν θα κατασκευαστεί μιναρές.
Στους εξωτερικούς χώρους θα δημιουργηθεί αυλή, που θα χρησιμοποιείται για λατρευτικούς σκοπούς όταν ο εσωτερικός χώρος θα είναι πλήρης, καθώς και χώροι πρασίνου.
Επταμελής Διοικούσα Επιτροπή
Τα υπόλοιπα τέσσερα κτίρια θα γκρεμιστούν και δίπλα στον κεντρικό χώρο θα κατασκευαστούν βοηθητικοί χώροι του τζαμιού (π.χ. τουαλέτες) και τα γραφεία του ιμάμη και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ισλαμικού τεμένους, η οποία θα είναι επταμελής και θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπ. Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, πανεπιστημιακούς εγνωσμένου κύρους και δύο εκπροσώπους των μεγάλων κοινοτήτων μουσουλμάνων στη χώρα. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο 3512, που ψηφίστηκε το 2006, η Διοικούσα Επιτροπή είναι το νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαχείριση του λατρευτικού χώρου.
Ταυτόχρονα, με βάση τους όρους για τη χρήση γης στον Βοτανικό, στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολλές βιοτεχνίες και αποθηκευτικοί χώροι, δεν προβλέπεται η κατασκευή κατοικιών. Ετσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί γκέτο, ενώ διευκολύνεται και το έργο της προστασίας του χώρου. Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει η μικρή εκκλησία του Αγίου Χριστόφορου, η οποία θα παραμείνει στη θέση της και μετά την κατασκευή του τζαμιού, ως σύμβολο συνύπαρξης των λαών και των θρησκειών.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου