Θα αναζητηθούν στρατηγικοί εταίροι, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.Συνεταίρους σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να αγοράσουν μέχρι και το 49% των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών και να αναλάβουν παράλληλα τη διοίκησή τους αναζητά η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εξυγιάνει τον τομέα αυτό που θεωρεί εξαιρετικά ζημιογόνο.
Ήδη το υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει σε πρώτη φάση άτυπες επαφές με αμυντικές βιομηχανίες από Γερμανία και ΗΠΑ, αλλά, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παν. Μπεγλίτης στο πλαίσιο ερώτησης του ΚΚΕ, προχωρά σε επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες.
Η πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ- πρώην ΠΥΡΚΑΛ- ΕΒΟ), ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, «αυτό ισχύει και για την ΕΑΒ και για την ΕΛΒΟ, για όλες τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες».
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, μέσα όμως από ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, εκτός από τη μερική ιδιωτικοποίηση (είσοδο στρατηγικών εταίρων) περιλαμβάνει συγχωνεύσεις εργοστασίων και ιδιαίτερα για τα ΕΑΣ αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τους.
Για την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως είναι τα ΕΑΣ (7-8 εργοστάσια) που έχουν ήδη σωρευμένα χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, το κόστος παραγωγής τους σε σχέση με ευρωπαϊκές εταιρείες είναι 3:1. Για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι χρειάζεται κι αυτή «μεγάλες δομικές παρεμβάσεις», ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι παρά την επαναλαμβανόμενη, τελευταία, ζημία των 60 εκατ. ευρώ ετησίως, μπορεί να τα βγάλει πέρα υπό προϋποθέσεις. Ηδη έχει ανεκτέλεστο φόρτο εργασίας 637 εκατ. ευρώ.
Για την ΕΛΒΟ (που το 43% και τη διοίκηση την έχει ήδη ο Ομιλος Μυτιληναίου) η ζημία το 2009 ήταν περίπου 20 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν σχεδόν παγώσει, όπως και στα ΕΑΣ, οι κρατικές παραγγελίες. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας- που για την πρόσκληση προς τους στρατηγικούς εταίρους θα συνεργαστεί με το υπουργείο Οικονομικών και τη Γεν. Γραμματεία ΔΕΚΟ- πρέπει να σταματήσει η «κρατικοδίαιτη αντίληψη» και παράλληλα με τη σύνδεση με τις εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποκτήσουν εξωστρεφή χαρακτήρα σε ανταγωνιστικές συνθήκες και με μειωμένο λειτουργικό κόστος. Κατά ορισμένες πληροφορίες, οι άτυπες διαβουλεύσεις περιλαμβάνουν και τις εταιρείες που κατασκευάζουν πυρομαχικά για τανκς, ενώ δεν αποκλείεται η είσοδος στρατηγικού εταίρου να γίνει σε τμήματα των εταιρειών.
Αντιδράσεις εργαζομένων
Ωστόσο, όσον αφορά το κλίμα στους εργαζομένους,
κυρίως στα ΕΑΣ, είναι ιδιαίτερα οξυμένο έναντι του υπουργείου-
ανεξάρτητα μάλιστα από την πρόθεση για μερική ιδιωτικοποίηση που
έγινε χθες γνωστή. Τόσο το Σωματείο Εργαζομένων όσο
και η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ
συνδικαλιστική παράταξη
ΠΑΣΚΕ με χθεσινές ανακοινώσεις τους επικρίνουν την πολιτική ηγεσία
και ειδικά τον κ. Μπεγλίτη
ότι έχουν καθυστερήσει στον διορισμό διοίκησης, στην ανάθεση νέων
παραγγελιών και γενικά τους επικρίνουν για «σκόπιμη αδράνεια».
Επίσης η ΠΑΣΚΕ,
η οποία κάτι ήξερε για το
σχέδιο εισόδου στρατηγικού εταίρου, επισημαίνει ότι ενώ
οι άτυπες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, προηγούμενες δηλώσεις
του κ. Μπεγλίτη απαξιώνουν την εταιρεία.
Αμφισβητούν επίσης
ότι έχουν γίνει μελέτες
που να δείχνουν την αιτία των προβλημάτων της κρατικής εταιρείας. Από
πηγές του υπουργείου αναφέρεται ότι οι συνδικαλιστές αντιδρούν για να
διασφαλίσουν κεκτημένα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου