Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

0 Oι τραπεζίτες κλαίνε τα 18 δις. ευρώ που έχουν φύγει στο εξωτερικό τον τελευταίο καιρό καθώς και τα θαλασσοδάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Δυσκολεύουν τα πράγματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για το λόγο αυτό ενεργοποιείται άμεσα η δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης το οποίο θα διαθέτει τα 10 από τα 110 δις ευρώ που παίρνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι στην κυβέρνηση αλλά και τραπεζίτες προσπαθούν περάσουν χαλαρά το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που κατατέθηκε στη Βουλή, εντούτοις, φαίνεται ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, κυρίως στις μικρές τράπεζες. Τα χρήματα θα δοθούν σε περίπτωση που κάποιο ή κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν θέμα με τις μαύρες τρύπες τους και τη ρευστότητά τους. Μέσα στο καλοκαίρι κάποιοι δεν αποκλείουν να «σκάσει» κάποια τράπεζα γι’ αυτό και βιάζονται να ιδρύσουν το ταμείο προτού να είναι αργά.

Το σχέδιο διάσωσης όποτε αυτό χρειαστεί θα έχει 7ετή διάρκεια και οι τράπεζες θα εκδίδουν προνομιούχες μετοχές ώστε να παίρνουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται.
Το ζήτημα είναι, ποιος θα βάζει τους όρους και ποιος θα ελέγχει την πορεία των τραπεζών; Όπως όλα δείχνουν το ΔΝΤ με την ΕΕ και την ΕΚΤ, αυτοί που βάζουν τα λεφτά δηλαδή, θα θέτουν και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το Ταμείο, το οποίο θα έχει άνθρωπο της Τρόικας μέσα μαζί με τραπεζικό επίτροπο, θα είναι ουσιαστικά ο κυρίαρχος του σχεδίου. Οι τράπεζες όταν θα πάρουν βοήθεια δε θα μπορούν να δώσουν μέρισμα ενώ οι προνομιούχες μετοχές θα επαναγορασθούν στην ίδια τιμή που τις αγόρασε το ταμείο. Και το βασικότερο είναι πως όποια τράπεζα δεν μπορεί να κάνει αύξηση κεφαλαίου ώστε να λύσει τα προβλήματά της θα μπαίνει στο ταμείο υποχρεωτικά.
Επομένως, η κατοχή της χώρας ολοκληρώνεται με την κατάληψη των τραπεζών. Διότι όποιος ισχυριστεί ότι δεν έχουν πρόβλημα είναι παντελώς άσχετος. Εδώ οι τραπεζίτες κλαίνε τα 18 δις. ευρώ που έχουν φύγει στο εξωτερικό τον τελευταίο καιρό καθώς και τα θαλασσοδάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.


Πηγή  ksipnistere.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου