Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

0 Στη φάκα κύκλωμα με δεκάδες αρχαία

Στο «δόκανο» της αστυνομίας της Δράμας πιάστηκαν τέσσερις αρχαιοκάπηλοι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν δεκάδες ευρήματα αλλά και εργαλεία που χρησίμευαν στην παράνομη δραστηριότητά τους. Προχθές το απόγευμα άντρες του τμήματος της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από σχετικές πληροφορίες, πραγματοποίησαν επιχείρηση και εντόπισαν το οργανωμένο κύκλωμα που διενεργούσε παράνομες ανασκαφές.
Συγκεκριμένα, περίπου στις 4 το απόγευμα αστυνομικοί διενήργησαν έρευνα σε αυτοκίνητο όπου επέβαιναν τέσσερα άτομα ηλικίας από 64 έως 67 ετών, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκε πληθώρα αρχαιοτήτων (μεταξύ άλλων, αρχαία νομίσματα, λίθινα εργαλεία και τμήματα αγγείων), καθώς επίσης και εκρηκτικές ύλες αλλά και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις άνομες πράξεις τους.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στα σπίτια των τεσσάρων αντρών, στα οποία βρήκαν πλήθος σκαπτικά εργαλεία και όπλα. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερις δράστες είχαν πραγματοποιήσει παράνομη εκσκαφή στην περιοχή της Σίλλης του δήμου Παρανεστίου Δράμας.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ευρύτερη περιοχή της Δράμας αλλά και άλλες περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης γίνονται στόχος αρχαιοκαπήλων. Τουλάχιστον δέκα περιοχές χαρακτηρίζονται «κόκκινες ζώνες», λόγω της ιδιαίτερα αναπτυγμένης δράσης ομάδων αρχαιοκαπήλων, κυρίως σε επίπεδο ανασκαφών. Συγκεκριμένα, η περιοχή που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα αρχαιοκαπήλων είναι εκείνη μεταξύ των νομών Καβάλας, Σερρών και Δράμας, η οποία περικλείει τους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης και των Φιλίππων. Άλλη μία «κόκκινη ζώνη» βρίσκεται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Σερρών (μεταξύ της Αμφίπολης, της Απολλωνίας και της Στρατονίκης).



Πηγή   troktiko.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου