Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

6 Η Δραγώνα ξαναχτυπά.

Αυτή τη φορά η γνωστή για τις εθνομηδενιστικές της απόψεις και ιδέες ειδική γραμματέας του υπουργείου της Διαμαντοπούλου και της Κάλερ, δήλωσε στις 21 Ιουνίου στο ραδιόφωνο του Σκάι, πως τα «ελληνικά είναι μια μικρή γλώσσα σε παγκόσμιο επίπεδο» όταν ρωτήθηκε γιατί εισάγεται η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο, ενώ το πλέον εξωφρενικό είναι πως σε ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί αντί της αγγλικής δεν διδάσκεται στα δημοτικά σχολειά η αρχαία ελληνική γλώσσα, είπε πως «τα αρχαία ελληνικά είναι μια νεκρή γλώσσα» ενώ άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως στο μέλλον θα καταργηθούν ακόμη και από το πρόγραμμα του Γυμνάσιου!


Δεν στεκόμαστε φυσικά στο γεγονός πως μια κατά δήλωση της ψυχολόγος εκφέρει άποψη για γλωσσολογικά θέματα και μάλιστα τόσο σοβαρά όπως είναι η ελληνική γλώσσα, μιας και είναι γνωστές οι προθέσεις τόσο της συγκεκριμένης όσο και της Διαμαντοπούλου να μετατρέψουν τα ελληνικά σχολειά σε πολυφυλετικές χοάνες.
Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτά τα ακαταλαβίστικα ιδεολογήματα περί «νέου σχολειού», και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, ιδεολογήματα τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη καταστροφή της ελληνικής παιδείας.
Κάποιος να τις μαζέψει...

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Παιδιά για να μην παρεξηγηθώ σας δηλώνω από την αρχή, ότι ουδεμία σχέση έχω με την κ. Δραγώνα, ούτε θέλω να την υποστηρίξω. Σας καταθέτω την άποψή μου, από τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου. Δυστυχώς θα συμφωνήσω με την κ.Δραγώνα στο ότι η Ελληνική γλώσσα, μέσα στον σημερινό κόσμο, όχι μόνο είναι μικρή αλλά και καθόλου χρήσιμη. Δυστυχώς άμα ταξιδεύσεις στο εξωτερικό και δεν γνωρίζεις άλλη γλώσσα την έκατσες κυριολεκτικά. Ούτε στο internet δεν μπορείς να προηγηθείς. Μόνο σε ιατρικούς όρους μπορείς να φανεί χρήσιμη. Όσες φορές ταξίδευσα στην Ευρώπη και Αμερική ουδέποτε με βοήθησε. Λυπάμαι αλλά είναι αλήθεια. Σε όσους έχουν παιδιά τους συνιστώ να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία την μάθηση Αγγλικών, αν θέλουν να έχουν μέλλον. Όσο για τα αρχαία.....ούτε λόγος να γίνεται, γιατί και σαν Ελληνίδα που δεν διδάχτηκα Αρχαία Ελληνικά, δεν μου χρειάστηκαν, ζω πολύ καλά και χωρίς αυτά.

ΠΟΙΜΑΝΔΡΟΣ είπε...

Η εκμάθηση της μιας γιατί να αναιρεί την εκμάθηση της άλλης?Όταν κόψετε τις ρίζες ενός δέντρου αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στο δέντρο!Όσο για το ποιοι επιθυμούν διακαώς όλα αυτά που τρέχουν απλά ανατρέξτε στις (σε όλους) λίγο-πολύ γνωστές,δηλώσεις του Χένρυ Κίσινγκερ.
Θα συμφωνήσω όμως ότι τα αρχαία ελληνικά δεν θα βοηθήσουν τόσο στην ανεύρεση εργασίας στα σύγχρονα μεγάλα αφεντικά,και φυσικά χαλάνε και την ομοιομορφία που επιθυμεί να επιτύχει η νέα τάξη πραγμάτων.Είναι σαν να ρίχνεις βίδες στην μηχανή του κιμά.
Επιστήμονες γλωσσολόγοι έχουν όλα αυτά τα χρόνια δημοσιεύσει αμέτρητες μελέτες για την πληρότητα και την εκφραστικότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΤΙΟΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ!Να πάρει μέχρι και ο Ιησούς χριστός έδωσε οδηγίες στους Αποστόλους (αμόρφωτοι σχεδόν όλοι όπως θα ξέρετε) να γράψουν τα ευαγγέλια στα ελληνικά...

john είπε...

ημαρτον ρε ανουλα.βαλτη εισαι ή κουτη ? γιδια σας εχει καωει το star kai to greek idol !

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλες και σε όλους τις/τους αναγνώστριες/στες. Φαίνεται δεν έγιναν αντιληπτά τα αναγραφόμενά μου. Δεν αμφιβάλω ότι η γνώση της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας η οποία είναι μία πλήρης διάλεκτος , έχει ευεργετικές ιδιότητες και ευτυχής όποιος μπορεί να την διδαχθεί, όχι μόνο αυτή αλλά και οποιαδήποτε άλλη. Το σχόλιό μου αφορά:

α. Αν η Ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα μικρή στο κόσμο.Ομιλείται μόνο από τους κατοίκους της Ελλάδος, άντε και από κανέναν ξεχασμένο μετανάστη.

β. Αν τα Αγγλικά πρέπει να καθιερωθούν ως απαραίτητο μάθημα από την Δευτέρα δημοτικού. Ή αν θέλετε τι πρέπει να επιλεγεί σαν δεύτερη γλώσσα τα αρχαία ή τα Αγγλικά.

Ναι για μένα πρέπει να διδάσκονται και ήδη έχουμε αργήσει.

Εκτιμώ πως το μπλοκ προσφέρεται για διάλογο, σχόλια και ιδέες, πάντως όχι για επίδειξη ανόητου πνεύματος.
John.... Σε παρακαλέσω στα επόμενα σχόλια σου θα μπορούσες να αναφέρεσαι στο κείμενό μου και όχι προσωπικά εμένα? Καταλαβαίνω την γλίτωσες από τραίνο, αλλά πες μας και την δική σου άποψη, αντί να χλευάζεις και να ειρωνεύονται άλλους.

asimpiestos είπε...

Αγαπητή Άννα
Η αρχαία Ελληνική γλώσσα θα έπρεπε να διδάσκεται από την πρώτη δημοτικού. Δεν είναι ΞΕΝΗ γλώσσα είναι η ΜΗΤΡΙΚΗ της νεοελληνικής.
Όσο για το πόσο μικρή είναι η Ελληνική γλώσσα θα σου θυμίσω ότι προτάθηκε για διεθνή αλλά έχασε για έναν ψήφο από την Αγγλική (της Ισπανίας ήταν αν θυμάμαι καλά).
Καλό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά μια ξένη γλώσσα που θα τα βοηθήσει μελλοντικά, αλλά το καλλίτερο είναι να μαθαίνουν πρώτα την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας τους!!!
Οφείλουν οι του Υπ. Παιδείας να διδάσκουν ΠΡΩΤΑ την αρχαία ελληνική (για να μπορούν να μιλούν ορθά την νεοελληνική) και μετά ξένες.

Και για την ιστορία, για να σου αποδείξω το πόσο "μικρή" είναι η αρχαία Ελληνική, θα σου υπενθυμίσω το θαυμασμό της Microsoft για την αρχαία Ελληνική και την πρόθεση αυτής να εκδώσει τα windows στην αρχαία Ελληνική διάλεκτο.
Η υποβάθμιση της Ελληνικής γλώσσας δεν είναι τυχαία, και δυστυχώς είναι εκ των έσω από ανθρώπους με απόψεις σαν και τις δικές σου, που θεωρούν την αρχαία Ελληνική, ξένη γλώσσα.

Υ.Γ. Όσο για το θέμα τον υβριστικών σχολίων προς το πρόσωπό σου, επειδή δεν μ' αρέσει η λογοκρισία και η διαγραφή σχολίων, προσπαθώ να μην προβαίνω σε τέτοιες ενέργεια στο ιστολόγιό μου. Σου ζητώ εγώ συγνώμη για λογαριασμό των κυρίων και επιφυλάσσομαι (κι ελπίζω) στην διόρθωση των σχολίων τους από τους ιδίους.

Με εκτίμηση
asimpiestos

Unknown είπε...

Καλημέρα αγαπητέ asipmieste….

Σε ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις σου. Μπορούμε να συζητάμε χωρίς ύβρεις, με ελευθερία λόγου, συμφωνώ απόλυτα και τι καλύτερο.

Τώρα για την γλώσσα. Έχεις δίκαιο, απλά σου θυμίζω μόνο και μόνο για την ιστορία και για να μαθαίνουν οι νεώτεροι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1776 οι οποίες τότε μόλις είχαν κέρδισαν την ανεξαρτησία τους, οι νομοθέτες τους θέλησαν να αποφασίσουν ποια γλώσσα θα καθιερώσουν ως επίσημη γλώσσα του νεοσύστατου κράτους τους. Έγινε ψηφοφορία και με ψήφους 42 έναντι 41 καθιερώθηκαν τα αγγλικά έναντι των Ελληνικών. Λυπάμαι αλλά αυτό είναι ένας μύθος είναι μάλιστα πολύ παλιός. Δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο.

Τώρα για το αν είναι μικρή γλώσσα. Πρώτα να ορίσουμε το χαρακτηρισμό μικρή. Τι εννοείς με το δεν είναι μικρή? Σαν πλούτος λέξεων, σύνταξης εκφράσεων και διατύπωσης ιδεών είναι πολυπληθής μέχρι σημείου κορεσμού. Οι ρίζες δε των λέξεων έχουν αναφορά σε υπαρκτά σημεία του καιρού από όπου και προήλθαν. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ως η μόνη "νοηματική" γλώσσα. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτηρίζονται ως "σημειολογικές".

Προσοχή εδώ γιατί δεν αναφερόμαστε την Αρχαία Ελληνική, αλλά στα Ελληνικά.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δέχονται την Ελληνική γλώσσα ως "μη οριακή", δηλαδή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό έχει εφαρμογή με νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται οι νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν εφαρμογή.

Τώρα για να την διδάξεις στην δευτέρα δημοτικού αλλά και να μάθεις μία γλώσσα που δεν μιλιέται πλέον από κανέναν είναι ανέφικτο και παράλογο. Μπορείς να την μάθεις σε κάποια ωριμότερη ηλικία και αφού ήδη γνωρίζεις Ελληνικά. Μπορεί δε οιοσδήποτε να μιλά ορθά την Ελληνική χωρίς να ξέρει και κατ΄ανάγκη Αρχαία. Αν μελετήσεις Αρχαία φυσικά και θα σε βοηθήσουν για να αυξήσεις το λεκτικό πλούτο των γνώσεών σου και να βελτιώσεις την προφορική δυνότητά σου.

Παρόλα αυτά ομιλείται μόνο το πολύ 20 εκ. ανθρώπους στο πλανήτη και είναι πολύ μικρή σήμερα αν την συγκρίνεις με όλες τις άλλες διαλέκτους. Για το μέλλον θα δούμε.

Φιλικά Άννα

Δημοσίευση σχολίου