Κυριακή 1 Μαΐου 2011

0 Κεντρική Βιβλιοθήκη του Λος Άντζελες . Οι Αρχιτέκτονες της ελίτ (Νο2)



Bertram Grosvenor Goodhue, αρχιτέκτονας από πολυάριθμα κτίρια της εξουσίας.
Η   Κεντρική Βιβλιοθήκη(LA) σχεδιάστηκε από τον  Bertram Grosvenor Goodhue, επιφανής αρχιτέκτονας που αναγνωρίστηκε από τους  πιο ισχυρούς ανθρώπους της Αμερικής. Οι εργασίες του περιλαμβάνουν κυβερνητικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκκλησίες, βιβλιοθήκες και τα σπίτια των πολιτικών.


Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κτίρια της  ελίτ που σχεδιάστηκε από  τον Goodhue είναι η έδρα του αρχηγού του λύκου Κοινωνία - μια μυστική κοινωνία του Πανεπιστημίου Yale. Μαζί με την περιβόητη Skull & Bones και Scroll & Βασικά - τις δύο άλλες μυστικές κοινωνίες που βρέθηκαν στο Yale - Προϊστάμενος του Wolf λειτουργίες είναι αρκετά παρόμοια με Ελευθεροτεκτονισμός: Πρόκειται για μια διακριτική αλλά σημαντική δύναμη που επηρεάζει ένα από τα  πανεπιστήμια της ελίτ στην Αμερική που Έχουν περάσει  άνθρωποι  από στις τάξεις του πανεπιστήμιου, οι οποίοι πήγαν για να γίνουν εμφανή πολιτικοί, διπλωμάτες,  δικηγόροι και και αθλητές.
Τα διακριτικά του λύκου της κοινωνίας  του Yale
Ίσως το πιο αξιοσημείωτο έργο Goodhue είναι το Rockefeller Memorial παρεκκλήσι του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Ανάθεση από τον  πιο ισχυρό μεγιστάνα της Αμερικής, John D. Rockefeller, το οικουμενικό Παρεκκλήσι χρησιμοποιείται για διάφορες θρησκευτικές γιορτές. Ο Ροκφέλερ δήλωσε ότι το παρεκκλήσι ήταν γραφτό να γίνει στην  πανεπιστημιούπολη "κεντρικό και κυρίαρχο στοιχείο".




 Rockefeller  Παρεκκλήσι.
Το παρεκκλήσι έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον Lee Lawrie, κυρίως αρχιτεκτονικά γλύπτη της Αμερικής. Το δίδυμο εργάστηκε για πολλά άλλα σημαντικά έργα όπως το State Capitol Νεμπράσκα και  για το θέμα της Κεντρική Βιβλιοθήκη του  Λος Άντζελες





 
Γλυπτό του Bertram Goodhue κρατώντας το Rockefeller Chapel .Aπό τον  αγαπημένο γλύπτη του Ροκφέλερ,  lee Lawrie.



Γλύπτης: Lee Lawrie


 Lee Lawrie

Γεννημένος στη Γερμανία το 1877,  Ο Lawrie ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 5. Αφού έμαθε την τέχνη από μερικούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Αμερικής,  Ο Lawrie συνεργάστηκε με τον Goodhue για διάφορα έργα όπου έγινε ο  κορυφαίος γλύπτης της Αμερικής. Το μοναδικό ύφος του και οι γνώσεις του  στον συμβολισμού  των απόκρυφων, αρχαίων μυστήριων και Τεκτονικών αρχών προφανώς τον έκανε καλλιτέχνη της ελίτ. Όπου τα έργα του  περιλαμβάνουν: την αλληγορική πάνελ ανακούφιση των Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, το Louisiana State Capitol, το άγαλμα του Τζορτζ Ουάσιγκτον στο Εθνικό Καθεδρικό Ναό στην Ουάσιγκτον και την Harkness Πύργο του Πανεπιστημίου Yale.




Άγαλμα Lawrie του George Washington στο Εθνικό Καθεδρικό Ναό. Ανακοίνωση για τη μασονική πλατεία με την πυξίδα από πίσω του.

 Ένα από τα πιο διάσημα έργα του, Lawrie  εμφανίζεται στο Rockefeller Center.











 Lawrie, πάνω από την κύρια είσοδο του 5, το Rockefeller Center, Νέα Υόρκη. Το γλυπτό, απεικονίζει και παροτρύνει αυτούς που  κατέχουν  την τεκτονική πυξίδα.

Tο κτιριακό συγκρότημα που χτίστηκε από τον John D. Rockefeller είναι γεμάτο με συμβολική τέχνη που περιγράφουν την  εωσφορική φιλοσοφία της ελίτ που βασίζεται στην απόκτηση της θείας γνώσης (περισσότερα για αυτό αργότερα). Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που συνέλαβε ο Lawrie στο Rockefeller Center είναι το άγαλμα του Άτλαντα.







Lee Lawrie’s Atlas at Rockefeller Center.

Atlas χρησιμοποιείται από την άρχουσα τάξη ως μεταφορά "για τους ανθρώπους που παράγουν τα πλέον στην κοινωνία ", και συνεπώς "να κρατήσει ψηλά τον κόσμο » σε μια μεταφορική έννοια. Δεν αποτελεί έκπληξη, o Atlas συνδέεται με μερικά από τα πιο σημαντικά έργα μυθοπλασίας που περιγράφει την άποψη της ελίτ.


Metropolis Fritz Lang και Atlas Ayn Rand : δύο κλασικά έργα μυθοπλασίας που περιγράφει το όραμα της ελίτ και των απόκρυφων του κόσμου. Διαφημιστικό υλικό που διαθέτουν για τα δύο  έργα του Άτλαντα, μια μεταφορά για την ελίτ "σεβασμό του κόσμου".

Γνωρίζοντας ότι Goodhue και Lawrie παράγονται συμβολική αρχιτεκτονική για τους πλέον εξέχοντες πολιτικούς μεγιστάνες της Αμερικής, και των θεσμών, θα πρέπει να εκπλαγούμε αν  και η Κεντρική Βιβλιοθήκη περιέχει το ίδιο;

συνεχίζετε........




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου