Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

0 ΠΟΣΑ, ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ 340 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ENERGA ΚΑΙ HELLAS POWER

Σε προηγούμενη ανάρτηση αναδημοσιεύαμε τη μια πλευρά του νομίσματος, σε ότι αφορά τις εταιρείες παροχής ενέργειας Energa και Hellas Power.

Τίτλοι τέλους για Energa και Hellas Powerς

Εδώ παραθέτουμε τα δυο τελευταία δελτία τύπου των εταιρειών και τα συμπεράσματα δικά σας.

25/01/2012 - «ΡΑΕ KAI ΥΠΕΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

«ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ αποφασίζουν το κλείσιμο της Αγοράς Ενέργειας και την επιστροφή σε μονοπωλιακό καθεστώς»
Σε συνέχεια των τελευταίων Αποφάσεων των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ σχετικά με την καταγγελία των συμβάσεων Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER και τη διαγραφή τους από το Μητρώο Συμμετοχόντων της Χονδρεμπορικής αγοράς, οι εταιρείες δε μπορούν πλέον να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει και το κλείσιμο της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και την επιστροφή της στο μονοπωλιακό καθεστώς που ίσχυε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια.

Είναι ωστόσο πραγματικά περίεργο, ύποπτο και εγείρει πολλά ερωτηματικά το με πόση ευκολία οι Ρυθμιστικές Αρχές και η Πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας αποφασίζουν να κλείσουν μια αγορά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τρόικα ζητούν και επιβάλλουν το άνοιγμά της.
Είναι βέβαιο και ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και ευθύνες, καθώς όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του μονοπωλιακού καθεστώτος και άλλων κλαδικών συμφερόντων.

Η διαδικασία κλεισίματος της αγοράς ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2011, όταν η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ με πρωτοφανή τρόπο και ενάντια στην αγορά και το νομοθετικό πλαίσιο αποφάσισαν «πραξικοπηματικά» να παγώσουν όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών των εταιρειών, με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.). Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ εξακολούθησε να αποσπά δικούς μας πελάτες που δεν είχαν εξοφλήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) αποδεικνύοντας τις καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές που συστηματικά εξασκούν ενάντια στις εταιρείες μας. Το μερίδιο αγοράς των δύο εταιρειών τότε έφθανε περίπου το 8% στην αγορά χαμηλής τάσης και κινούνταν εκθετικά αυξητικά, καθώς περίπου 25.000 πελάτες κάθε μήνα επέλεγαν να αλλάξουν προμηθευτή για το ηλεκτρικό τους ρεύμα.

Η δόλια πρακτική τους ολοκληρώνεται σήμερα και μένει να επιβεβαιωθεί στο άμεσο μέλλον με τις επόμενες κινήσεις τους. Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι δύο ακόμα εταιρείες του κλάδου πρόκειται να διαγραφούν από το Μητρώο του ΔΕΣΜΗΕ και να γίνει καταγγελία της σύμβασής τους. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ πιο εύκολο για τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε νέα αύξηση τιμών, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός. Από την άλλη πλευρά μια εταιρεία που κατέχει το 100% της αγοράς έχει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική αξία κατά τη διαδικασία πώλησής της.

Η πρόθεση του Ομίλου να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποχρεώσεις του έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ ήταν δεδομένη, υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία θα έδινε λύσεις στα προβλήματα και στις στρεβλώσεις της αγοράς. Είναι εμφανές ωστόσο, ότι το Υπουργείο Ενέργειας υπονομεύει τη λειτουργία της αγοράς και ενθαρρύνει τις μονοπωλιακές πρακτικές. Η Διοίκηση των δυο εταιρειών θα κινηθεί πλέον δικαστικά και θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της, προκειμένου να προσβάλλει τις συγκεκριμένες Αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε ότι αφορά τους 200.000 πελάτες μας θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, να ζητήσουμε την κατανόησή τους για την όποια ανησυχία και ταλαιπωρία και να τους διαβεβαιώσουμε ότι από όλη αυτή τη διαδικασία δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά την ηλεκτροδότησή τους. Επίσης σε ότι αφορά την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), η Διοίκηση των εταιρειών διαβεβαιώνει τους πελάτες της ότι η καταβολή του σχετικού ποσού από την εταιρεία προς το Ελληνικό Δημόσιο θα γίνει κανονικά και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πελάτες που το έχουν εξοφλήσει.

Ερχόμαστε τώρα στο δεύτερο δελτίο τύπου των εταιρειών το οποίο αναλύει στο έπακρο τα ποσά που οφείλουν στις ίδιες οι αρμόδιοι φορείς όπου και τις κατήγγειλαν!!!

23/01/2012 – ΠΟΣΑ, ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ 340 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ENERGA ΚΑΙ HELLAS POWER

Η Διοίκηση του Ομίλου Worldwide Energy Limited παρουσιάζει συνοπτικά τις στρεβλώσεις της αγοράς και τα ποσά που διεκδικεί από τους αρμόδιους φορείς. Για τα ποσά αυτά και οι δυο εταιρείες έχουν καταθέσει από τις αρχές της λειτουργίας της αγοράς καταγγελίες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της Διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.

Οι συνολικές οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ προς τις εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER φθάνουν τα 207 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα:

40 εκατ. ευρώ για το 2011 από την υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών των δυο εταιρειών. Η ΔΕΗ υπερεκτιμά την ενέργεια που καταναλώνουν οι πελάτες των ιδιωτών προμηθευτών, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να υπερτιμολογεί τις εταιρείες και να προεισπράττει τα αντίστοιχα ποσά. Απόδειξη αυτού είναι ότι το αντίστοιχο ποσό για το 2010 έχει ήδη πιστωθεί και επιστραφεί στις εταιρείες.

30 εκατ. ευρώ από τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στον Ημερήσιο Προγραμματισμό Ενέργειας. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) να διαμορφώνεται 10% περισσότερο από την τιμή που θα έπρεπε και όλοι οι προμηθευτές και εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν αγοράσει, για όλο το διάστημα από τις 30/9/2010 μέχρι και σήμερα την ενέργεια ακριβότερα κατά 10%.

90 εκατ. ευρώ από την πρωτοφανή και ενάντια στην αγορά και το νομοθετικό πλαίσιο απόφαση της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, να παγώσει όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών των εταιρειών με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), γεγονός που αποψίλωσε τις εταιρείες από τα δίκτυα πωλήσεών τους. Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ συνεχίζει να ενεργοποιεί πελάτες που ανήκουν στις δυο εταιρείες και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξοφλήσει πλήρως το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, γεγονός που αποδεικνύει τη δόλια πρακτική της και το στόχο της για κλείσιμο της αγοράς.

5 εκατ. ευρώ από το λανθασμένο υπολογισμό στη φόρμουλα που ισχύει για τις μονάδες δευτερευούσης εφεδρείας. Ενώ το λάθος έχει γίνει αποδεκτό και έχει διορθωθεί δεν έχει ακόμα δοθεί σε καμία από τις εταιρείες το σχετικό πιστωτικό.

3 εκατ. ευρώ από τις χρεώσεις ΥΚΩ, η τιμολόγηση των οποίων το τελευταίο εξάμηνο του 2011 γίνεται από το ΔΕΣΜΗΕ, με τρόπο που δεν υποδεικνύεται σε κανένα Ρυθμιστικό κείμενο.

Η εισήγηση της ΡΑΕ για το ανωτέρω θέμα δικαιώνει τις ιδιωτικές εταιρείες.

4,4 εκατ. ευρώ από τον μη υπολογισμό των διαθέσιμων μονάδων στον Ημερήσιο Προγραμματισμό Ενέργειας κατά τη διάρκεια των απεργιών του καλοκαιριού από τη ΔΕΗ.

Περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ από παράνομες και αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ που σχετίζονται με θέματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις ιδιωτικές εταιρείες. Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις της ΔΕΗ προβλέπονται ξεκάθαρα στα σχετικά Ρυθμιστικά κείμενα της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Μη κατάρτιση πίνακα αντιστοίχισης μετρητών φορτίου και προμηθευτών.

Η ΔΕΗ δε θέτει σε ισχύ τη δήλωση εκπροσώπησης φορτίου εντός τασσόμενης εκ του νόμου προθεσμίας (+/- 4 ημέρες από την αιτηθείσα ημερομηνία), αλλά συνεχίζει να τιμολογεί πελάτες, που έχουν ξεκινήσει να εκπροσωπούνται από ιδιωτικές εταιρείες προκαλώντας το γνωστό πρόβλημα διπλοτιμολόγησης

Μη ενημέρωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας διακοπής ηλεκτροδότησης, λόγω χρέους.

Μη παροχή ιστορικών στοιχείων και πληροφοριών επόμενης μέτρησης πελατών.

Μη ύπαρξη πληροφοριακού συστήματος για τη λειτουργία της λιανικής αγοράς, με συνέπεια να μην υπάρχει σαφής πληροφόρηση για τους πελάτες των εταιρειών, τη διαδικασία ενεργοποίησης κλπ.

Μη αποστολή σωστών τελικών μετρήσεων και μη ενημέρωση για τους πελάτες που διακόπτουν.

Πέραν των ανωτέρω, μια σειρά από πρόσθετες παρατυπίες της αγοράς έχουν οδηγήσει τις εταιρείες στη διεκδίκηση επιπλέον 134 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

24 εκατ. ευρώ από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από την 1/9/2011: Ο φόρος επιβλήθηκε εντελώς παράνομα και καταχρηστικά από το Υπουργείο Οικονομικών και ζημίωσε τις εταιρείες κατά 6 εκατ. περίπου το μήνα.

Άνω των 40 εκατ. ευρώ από την αδικαιολόγητη και ενάντια στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία ύπαρξη του κόστους των Πιστοποιητικών Διαθεσιμότητας για την επιδότηση των παραγωγών. Οι εταιρείες έχουν κάνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς μια τέτοια πρακτική δε δικαιολογείται σε καμία ευρωπαϊκή αγορά.

Άνω των 70 εκατ. ευρώ από καταγγελίες που εκκρεμούν για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τα έτη 2009-2010-2011. Το θέμα έχει φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκκρεμεί η Απόφαση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προστεθεί πως τα ανοιχτά υπόλοιπα των πελατών των εταιρειών φθάνουν τα 80 εκατ. Ευρώ και η πληρωμή των λογαριασμών τους γίνεται με 4 μήνες καθυστέρηση.

Η υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας από ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων κλάδων στον χώρο της ενέργειας, μονοπωλιακές πρακτικές, παρατυπίες, ρυθμιστικές στρεβλώσεις καθώς και συνδικαλιστικές προπαγάνδες υφίσταται από την αρχή της απελευθέρωσής της. Οι εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER κατέβαλαν και συνεχίζουν ατέρμονα τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη του κλάδου, μολόνοτι από την πλευρά των Αρχών η αγορά οδηγείται και πάλι σε μονοπωλιακό καθεστώς. Είναι όμως γεγονός πως οι ιδιωτικές εταιρείες δε μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και τους παραγωγούς και εισαγωγείς. Η ΡΑΕ και η Πολιτεία πρέπει να δώσουν λύσουν στα ανωτέρω προβλήματα, ώστε η αγορά ενέργειας να παραμείνει ανοιχτή, όπως άλλωστε επιβάλλεται ως συμβατική υποχρέωση της χώρας απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαικής Ενωσης και στις δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας.

Σύμφωνα με τη θέση των εταιρειών, οι αρμόδιοι φορείς χρωστούν τριπλάσια σε αυτές, από τα οφειλόμενα. Όπως πάντα όμως, θα περάσουν στο συρτάρι της αποθήκης μαζί με τα υπόλοιπα. Αν όχι, κάποιο παραθυράκι θα βρεθεί στο δρόμο τους. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αποτελεί μονοπώλιο με συνεχής αυξήσεις και θα εξυπηρετεί το ψευδοκράτος με την επιβολή κάθε είδους φόρων στα τιμολόγια των πελατών.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου