Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

0 Οι Γονείς που παλεύουν να σώσουν το Εγκεφαλικά Νεκρό παιδί τους από τους Γιατρούς-κοράκια!


Το άτυχο παιδί είναι ο Βασίλη της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος στις αρχές του Δεκεμβρίου έπεσε ηρωικά στο βωμό του καθήκοντος.

Το άτυχο παλικάρι έσπευδε σε σήμα για διάρρηξη κατοικίας στην περιοχλή του Ιλίου, λίγα μόλις λεπτά πριν από τη λήξη της βάρδιας του, όμως ακριβώς τότε, στην κεντρική οδό της Αγίου Νικολάου, μια γυναίκα οδηγός που δίχως καμία προειδοποίηση έκανε επιτόπια αναστροφή με αποτέλεσμα την πρόσκρουση.

Παρότι μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο δυστυχώς δεν μπόρεσε ουδέποτε ν' ανακτήσει επαφή.
Σε διάφορες σελίδες δημοσιεύθηκε ψευδώς ότι οι Γονείς του παιδιού έχουν αποφασίσει να κάνουν δωρεά τα όργανα του παιδιού τους. Αντιθέτως οι γονείς έκαναν μεγάλο αγώνα για εμποδίσουν τους γιατρούς να αποσυνδέσουν το Βασίλη.

Πλέον τα πράγματα στη δωρεά οργάνων έχουν ξεφύγει. Δεν έχουν το δικαίωμα να στενοχωρούν την οικογένεια τη δύσκολη αυτή περίοδο. Τη περίοδο αυτή οι γιατροί θα έπρεπε να θυμίσουν στην οικογένεια τα αρκετά περιστατικά «επιστροφής» ανθρώπων που ήταν εγκεφαλικά νεκροί ώστε να τους δίνουν δύναμη, ελπίδα και πίστη στο Θεό και όχι να πέσουν στα κοράκια πάνω στα όργανα του Βασίλη.

Και για να πάρουν δύναμη οι γονείς παραθέτουμε τα παρακάτω περιστατικά για να μη ξεχνιόμαστε:
"Εγκεφαλικά νεκρός ανένιψε προτού του αφαιρεθούν τα όργανα!"
"Γιατρός μιλάει για εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο που σώθηκε από τη συγκομιδή οργάνων – ο θάνατος του εγκεφάλου δεν είναι θάνατος"

Και επειδή στη θέση του παιδιού αυτού μπορεί να βρεθούμε και εμείς από στιγμή σε στιγμή παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω για να είστε ενημερωμένοι.

Πως μπορούμε να αρνηθούμε την δωρεά οργάνων...

Σύμφωνα με το νόμο 3984/27-62011, καθιερώνεται το μέτρο της «εικαζόμενης συναίνεσης» στη δωρεά ζωτικών οργάνων από τον κάθε πολίτη.


Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τον τρόπο άρνησης.
Ευχαριστώ.


Υ.Γ. Σας παραθέτω και τα άρθρα του νόμου.


Αρθρο 9
Παράγραφος 2


«Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεση του, σύμφωνα με την παράγραφο 3».


Παράγραφος 3


«Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τηρείται αρχείο, όπου καταχωρίζονται οι δηλώσεις πολιτών περί αντίθεσης τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατο».


Απάντηση του ΕΟΜ στις 20/07/11:


Αγαπητέ Κύριε, Αγαπητή Κυρία,


Σας ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).
Σχετικά με το αίτημά σας, σας ενημερώνουμε ότι ο νέος νόμος 3984/2011(Α150) περί μεταμοσχεύσεων, ορίζει την έναρξη ισχύος της «εικαζόμενης» συναίνεσης» από 01/07/2013.


Μέχρι τότε ισχύει το καθεστώς της «κάρτας δωρητή οργάνων», όπου δότης μετά θάνατον μπορεί να γίνει μόνο όποιος είναι κάτοχος της σχετικής κάρτας, ή εφόσον συναινέσουν στη δωρεά των οργάνων του οι συγγενείς του.


Στο άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 3984/11 προβλέπεται η έκδοση ειδικής Υπουργικής Απόφασης για τον τρόπο συλλογής των αρνητικών δηλώσεων, όμως αυτή δεν έχει ακόμη εκδοθεί, λόγω του πρόσφατου της ψήφισης του νέου νόμου.


Ο Ε.Ο.Μ. παρ όλα αυτά, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στη δήλωση της επιθυμίας τους, συγκεντρώνει τις δηλώσεις των πολιτών που εκφράζουν την άρνησή τους με τη διαδικασία του άρθρου 9 παρ. 3, που προβλέπει έγγραφη δήλωση της άρνησης με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του πολίτη από αρμόδια αρχή (Κ.Ε.Π., Αστυνομία κ.ο.κ.).


Σε περίπτωση που η άρνηση αυτή έχει εκφραστεί με τον ως άνω τρόπο,ΔΕΝ θα ληφθούν τα όργανα σε περίπτωση θανάτου του προσώπου. Διευκρινίζουμε εδώ ότι η δωρεά και η λήψη Οργάνων είναι εφικτή μόνο από εκλιπόντες με πιστοποιημένο εγκεφαλικό θάνατο που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σε θάνατο υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες η λήψη των οργάνων δεν είναι εφικτή.


Η «αρνητική δήλωση» αποστέλλεται στον Ε.Ο.Μ. ταχυδρομικά, πρωτοκολλείται και να καταχωρείται σε σχετικό αρχείο, η ισχύς του οποίου θα ξεκινήσει από 01/07/2013. Το πιστοποιητικό που θα εκδίδεται από το «αρνητικό μητρώο» θα σας αποσταλεί κατόπιν της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής απόφασης και όχι νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.


Επισημαίνουμε ότι στη δήλωση θα πρέπει να πιστοποιείται το γνήσιο της υπογραφής, να αναφέρεται ρητά η άρνηση (π.χ. «σε περίπτωση θανάτου δεν επιθυμώ να ληφθούν τα όργανά μου προς μεταμόσχευση») ενώ θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής προσωπικά στοιχεία:Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αρ. δελτίου ταυτότητας / διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας με Τ.Κ. και τηλέφωνο επικοινωνίας


Οι δηλώσεις θα πρέπει να αποστέλλονται στη διεύθυνση:


Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών & Οργάνων
Αν. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα


Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.


Αθηνά Βαρτζιώτη
Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών & Οργάνων


Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Αν. Τσόχα 5, Αθήνα 11521
τηλ. 213 2027021, 213 2027000
φαξ 213 2027032, 210 7255066e-mail avartzioti@eom.gr, eom@eom.gr

Υ.Γ.: Κατεβάστε το από εδώ:
Υπεύθυνη δήλωση άρνηση δωρεάς οργάνων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου