Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

0 Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο.. τρελός με το κουμπί…


Την τρέχουσα χρονική περίοδο περίπου ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Και αυτό γιατί δεν πρόκειται ουσιαστικά για μια αντιπαράθεση δύο κρατών, που μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση και εντέλει να λήξει άμεσα με την επέμβαση τρίτων, όσο γιατί αφενός εμπλέκονται πολλές χώρες σε αυτήν και αφετέρου αυτές που εμπλέκονται χαρακτηρίζονται και ως μεγάλες, εναλλακτικά υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ κλπ).

Τα όσα συμβαίνουν στη Συρία δεν μπορούν να αποκοπούν ως εξελίξεις από μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ-Ισραήλ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν.

Υπάρχει έντονη κινητικότητα και άμεση εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών πολλών κρατών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και αυτό φανερώνει ότι ουσιαστικά ο πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι δολοφονίες Ιρανών επιστημόνων, η σχετικά πρόσφατη πολύνεκρη έκρηξη σε Ιρανική στρατιωτική βάση, η σύλληψη και καταδίκη σε θάνατο του Αμίρ Μιρζαΐ Χεκματί από τις Ιρανικές αρχές με την κατηγορία του Αμερικανού πράκτορα, όπως και η "αρπαγή" του Αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (Sentinel RQ-170) από το Ιράν, είναι ορισμένα από όσα έχουν συμβεί στον «αόρατο πόλεμο».

Σε έναν «αόρατο πόλεμο» που εκτός από ΗΠΑ – Ισραήλ – Συρία και Ιράν μέχρι στιγμής συμμετέχουν: 

η Ρωσία (Το Chariot βρίσκεται ήδη στη Συρία), το Κατάρ (Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ζητά από αραβικές χώρες το Κατάρ ), η Κίνα (Zhang Zhaozhong: Η Κίνα θα κάνει μέχρι και Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για χάρη του Ιράν! ), η Χεζμπολάχ του Λιβάνου (Οι πράκτορες της CIA και η Pizza Hut της Βηρυτού - Το “μυστικό” της κοιλάδας Wadi Hojeir, προκαλεί εφιάλτες στη Δύση ), η Σαουδική Αραβία (Πρόθυμη η Σαουδική Αραβία ) και φυσικά η Τουρκία που έχει αναλάβει να αποπληρώσει τις «επιταγές» των ΗΠΑ.

Η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή μοιάζει φαινομενικά με θέμα χρόνου. Ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση απλό και υλοποιήσιμο ως σενάριο ή ενδεχόμενο.

Σε αυτό συντείνουν τα ακόλουθα:

-Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία,
-Ο φόβος ότι θα εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις έξι χώρες (Ιράν, Συρία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ισραήλ και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου) με την αβεβαιότητα όσον αφορά τη στάση των Ρωσία και Κίνα,

-Σοβαρός κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης και εμπλοκής, Ρωσίας και Κίνας όπως και ορισμένων χωρών της Ε.Ε που ανήκουν στο ΝΑΤΟ την ώρα που θα πληγεί – και θα γίνει αυτό σε ενδεχόμενη επίθεση – η παγκόσμια οικονομία.

-Στην περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα το Ισραήλ είναι εκτεθειμένο σε κάθε περίπτωση. Κάποιοι υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί κάνουν λόγο μέχρι και για θέμα ύπαρξης κράτους του Ισραήλ. Το αν ισχύει θα το δούμε, ωστόσο πριν φτάσουμε εκεί για να το διαδίδουν κάτι σημαίνει ότι έχουν στο μυαλό τους…

-Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί ένα καθεστώς, όπως εκείνο του Ιράν, έχοντας την συγκεκριμένη ισχύ στα «χέρια» του, πυρηνική βόμβα. Δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις λόγω ριζοσπαστικού Ισλάμ και ως εκ τούτου να φτάσουν τα πυρηνικά στα χέρια των τρομοκρατών της Αλ Κάϊντα (και όχι μόνο) που οραματίζονται έναν Ισλαμικό πλανήτη.

-Πως γίνεται μια χώρα όπως είναι το Κατάρ, αλλά και η Σαουδική Αραβία όχι μόνο να παίρνουν αποστάσεις από την πολιτική της Συρίας και του Ιράν, αλλά και να δηλώνουν ευθαρσώς υπέρμαχοι της Δύσης; Μήπως έφτασε η ώρα να «πάρουν κεφάλι» εκείνοι; Είναι το «κρυφό» χαρτί;

-Ποιος είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ρωσία δεν θα «ξεχάσει» τα πραγματικά πολλά συμφέροντα που έχει στο θέμα της Συρίας (κυρίως) και ευρύτερα στο θέμα της Μέσης Ανατολής για χάρη (ανταλλάγματος) σοβαρού μεριδίου από την πίτα της Ανατολικής Μεσογείου, με ότι αυτό συνεπάγεται για Ελλάδα – Κύπρο – Τουρκία - Ισραήλ;

-Μήπως η Δύση και το ΝΑΤΟ, θα χρησιμοποιήσουν «ανώδυνες» μεθόδους πτώσης του καθεστώτος του Σύρου Μπασάρ αλ Άσαντ; (εμφύλιες ταραχές και μερικές έως ελάχιστες επιχειρήσεις κυρίως στα σύνορα – ζώνες ασφαλείας) αντί στρατιωτικών επιχειρήσεων;

- Μήπως αν οι τακτικές που προανέφερα πιο πάνω ως …«ανώδυνες» επιχειρήσεις - γιατί μόνο τέτοιες δεν είναι - αν επιτύχουν, θα δώσουν …κουράγιο και «τροφή» ώστε να συμβεί το ίδιο και στο Ιράν;

-Μήπως αν επιτευχθούν και εκεί (Ιράν) οι προαπετούμενοι στόχοι θα ακολουθηθεί το ίδιο σενάριο στο εσωτερικό Ρωσίας και Κίνας;

-Σκέφτηκε κανείς τι θα συμβεί στο εσωτερικό της Τουρκίας αν ξεκινήσουν εκτεταμένες εμφύλιες συρράξεις σε Συρία και Ιράν; 

Πόσο τελικά εξυπηρετεί την Τουρκία η απόφαση περί εσωτερικών συρράξεων (εμφυλίου) στο θέμα της Συρίας; 

Πόσο ασφαλή θα ήταν αυτό για την Τουρκία που σαφώς αμφιταλαντεύεται ακόμη και σήμερα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενώ μοιάζει σε κλοιό, έχοντας ανοιχτό όσο ποτέ το θέμα των Κούρδων, πολλούς από τους πρώην επικεφαλείς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη φυλακή, αλλά και κάποιους οικονομικούς δείκτες να δείχνουν «φούσκες»; 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίστασε πρόσφατα σε συνέντευξή του να προειδοποιήσει ότι ένας εμφύλιος στη Συρία θα αποτελέσει κίνδυνο για τη χώρα του.

«Η κατάσταση που εξελίσσεται στη Συρία οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο, σε φυλετικό πόλεμο, πόλεμο των θρησκειών και πόλεμο κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο. Ένας εμφύλιος πόλεμος που θα μπορούσε να λάβει χώρα στη Συρία θα μας έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση... και θα αποτελούσε απειλή για μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το παιχνίδι έχει πολλούς παίκτες…

Η Μέση Ανατολή δεν έχει ονομαστεί και τυχαία ως την μπαρουταποθήκη του πλανήτη. 

Ανέκαθεν υπήρχαν διενέξεις και προβλήματα μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών που βρίσκονται στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη. 

Το γεγονός ότι οι ενεργειακοί πόροι «στερεύουν» σε ολόκληρο τον πλανήτη και το ότι στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν συμφέροντα μεγαλύτερα από ποτέ παραγόντων ξένων της περιοχής περιπλέκει την κατάσταση ιδιαιτέρως και την κάνει επικίνδυνη ακόμη και για την ίδια την ανθρωπότητα.

Το μέλλον είναι οι πορτοκαλί "επαναστάσεις" εκτός αν μεσολαβήσει ο τρελός…

Είτε το θέλουμε, είτε όχι ανεξάρτητα με τις απειλές και την κινητικότητα των μυστικών υπηρεσιών ανά τον πλανήτη, το μέλλον προσδιορίζεται στις λεγόμενες και «smart» (έξυπνες) κινήσεις. 

Πορτοκαλί "επαναστάσεις" και εμφύλιοι πόλεμοι μέσω διακίνησης "ιδεών" και συμφερόντων (MKO) έγιναν πια μόδα και όλα βαδίσουν διαφορετικά από ότι γνωρίζαμε.

Εκτός πια αν μεσολαβήσει ο τρελός που θα πατήσει το κουμπί ώστε να ενεργοποιηθούν και οι υπόλοιποι τρελοί και να πατήσουν τα κουμπιά τους έτσι ώστε να μετατραπούμε σε μια κοινωνία χάος ή έναν πλανήτη που κανείς ζωντανός δεν θα είναι χαρούμενος να ζει σε εκείνον!!!

Λουκάς Δ. Συμπεράς

Πηγή: GEOPOLITICS & DAILY NEWS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου