Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

0 Μητροπολίτης Αμβρόσιος :«Πες μου το φίλο σου, να σου πώ ποιός είσαι».

Με ανάρτησή του στο προσωπικό ιστολόγιο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος εξαπολύει επίθεση κατά του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνού, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, εξέφρασε τη βαθύτατή του θλίψη για «τους απρεπείς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν από κάποια εκκλησιαστικά πρόσωπα» εις βάρος του Υπουργού Παιδείας.

Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο του Αμβρόσιου:

«Ως κεραυνός εν αιθρία» ακούσθηκε η είδηση, ότι Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε πρός τον Υπουργό της Παιδείας και πολέμιο της Εκκλησίας μας κ. Νικόλαο Φίλη επιστολή, με την οποία του εκφράζει την συμπάθειά του για τις επιθέσεις που δέχεται «εκ στόματος κάποιων εκκλησιαστικών προσώπων», όπως γράφει και αναφέρεται σε κάποιους «απρεπείς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς» των προσώπων αυτών πρός τον κ. Υπουργό!

Ομιλεί περί χριστιανικού ήθους ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος πρώτον μεν καθυβρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ένα μεγαλύτερο καί αρχαιότερο Αδελφό του, και δεύτερον συντάσσεται και συμμαχεί με ένα πολιτικό Πρόσωπο, το οποίον με κάθε τρόπο εκφράζεται περιφρονητικά για τη μεγάλη Μάννα μας, την Εκκλησία!

Η μεγαλύτερη ύβρις, που ακούσθηκε ποτέ για την Εκκλησία της Ελλάδος είναι αυτή, που βγήκε από το στόμα του Υπουργού κ. Φίλη: «Η Εκκλησία, είπε, ευθύνεται για την ηθική κατάπτωση της Κοινωνίας μας»!!!!!

Πρός τον κ. Φίλη, λοιπόν, ο ...Σεβασμιώτατος αυτός Μητροπολίτης γράφει: «Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ, …. με το θάρρος της παλιάς μας γνωριμίας σας εύχομαι ολόψυχα υγεία καί δύναμη». Και προσθέτει: «Σας αναμένω στο Διδυμότειχο»!

Πρόκειται περί του – κατά την εντολήν του Χριστού μας- αγαπητού μας Αδελφού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, προς τον οποίον, διαμαρτυρόμενοι, απεστείλαμε την παρακάτω επιστολήν.

Ο κ. Δαμασκηνός κατά το έτος 1995 χειροτονήθηκε Βοηθός Επίσκοπος μέ τόν τίτλον του Διαυλείας.

Από της 12ης Οκτωβρίου 2009 διαποιμαίνει την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, εγεννήθη δέ κατά το έτος 1959. Ανήκει, λοιπόν, στη γενηά των νεωτέρων Επισκόπων.

Πολύ γρήγορα, όπως αποδεικνύεται, έχει λησμονήσει όσα κατά την ώραν της εις Επίσκοπον χειροτονίας του μεγαλοφώνως είπε και εξεστόμισεν!!!

Ιδού, λοιπόν, τί είπε: «Αναθεματίζω Άρειον, καί τούς συν αυτώ σύμφρονας καί κοινωνούς της αυτού μανιώδους κακοδοξίας…..και τους τούτων ομόφρονας αποβάλλομαι και αναθεματίζω και τρανώς ανακηρύττω μεγίστη φωνή∙ Πάσι τοις αιρετικοίς ανάθεμα. Όλοις τοις αιρετικοίς ανάθεμα…» (Τάξις εις χειροτονίαν Επισκόπου, βλ. Μέγα Ευχολόγιον, Έκδοσις Σαλίβερου, Αθήναι 1925, σελ.131)

Ερωτώ, λοιπόν, τον Σεβασμιώτατον Αδελφόν μας: Μπροστά σ’ αυτά τά φοβερά λόγια, τα οποία, αναφερόμενος στους εχθρούς της Πίστεώς μας, είπε κατά την ώραν της χειροτονίας του, μήπως τα ιδικά μου είναι πολύ ευγενικά;

Τι είπα; «Παχεία γαστήρ λεπτόν ου τίκτει νόα»! Επικαλέσθηκα δηλ. ένα αρχαίο γνωμικό, το οποίο ο Υπουργός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ!

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, Κληρικοί και Λαϊκοί,

Παρακαλώ να μελετήσετε στοχαστικά την επιστολή συμπαραστάσεως του Μητροπολίτου πρός τον Υπουργό καί να βγάλετε τα συμπεράσματά Σας.

Να διερωτηθήτε: Μήπως σε τέτοια χέρια το μέλλον της Εκκλησίας προμηνύεται ζοφερόν;

Μήπως οι ενέργειες του Υπουργού κ. Φίλη, συγκρινόμενες με την αδελφοκτόνο, εγκληματική και προδοτική στάση του Μητρο-πολίτου Διδυμοτείχου, είναι απλώς πταίσμα;

Κατά την διάρκεια των εργασιών της Ιεραρχίας μας (4-7 Οκτωβρίου) προσπαθήσαμε να έλθουμε σε κάποια συνεξήγηση με τον αγαπητό αδελφό μας, τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, αλλά δεν το αποδέχθηκε!

Ο κόπος μας απεδείχθη μάταιος! Οπότε τώρα την τελική κρίση θα την κάμετε εσείς οι αναγνώστες μας.

Η εντολή του Κυρίου μας είναι: «Εάν αμαρτήση εις σέ ο αδελφός σου……ειπέ της Εκκλησία» (Ματθ. 18,17). Τούτο ακριβώς και επράξαμε. Είπαμε τα παράπονά μας σε σας!

Στον αγαπητό μας Αδελφό, επιστεγάζοντας, λέμε την παροιμία: «Πες μου το φίλο σου, να σου πώ ποιός είσαι».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Σάββατον, 1η Οκτωβρίου 2016

Σεβασμιώτατον

Μητροπολίτην Διδυμοτείχου κλπ.

Κύριον κ. Δαμασκηνόν

683 00 ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΝ

Σεβασμιώτατε και Αγαπητέ μοι εν Χριστώ Αδελφέ,

Με μεγάλην έκπληξιν επληροφορήθημεν το διάβημα Υμών προς τον Υπουργόν Παιδείας κ. Νικ. Φίλην προς έκφρασιν της συμπαθείας Υμών και της «στοργικής» συμπαραστάσεως προς τον ταλαίπωρον αυτόν άνθρωπον, τον διώκτην της αμωμήτου ημών Πίστεως, τον ασεβέστατον και άκρως επικίνδυνον εχθρόν της Εκκλησίας. Και οι κοσμικοί ακόμη κύκλοι της Ελληνικής Κοινωνίας έχουν απορρίψει τον επικίνδυνον αυτόν Υπουργόν.

«Ιδιαίτερα ο κ. Φίλης, …χαρακτηρίζεται, πέρα από τη γραφικότητα, και επικίνδυνος για πολλά πράγματα που αφορούν το Έθνος» γράφει σήμερα η εφημερίς «Δημοκρατία»! (σελ. 14)

Δικαίωμά Σας βεβαίως να ενεργήσητε ούτω πως. Αλλά θεωρούμεν μέγα ατόπημα εκ μέρους Υμών την διατύπωσιν επικρίσεων εναντίον εν Χριστώ Αδελφών Σας, οίτινες δια δηλώσεών των έκριναν και επέκριναν τον πολέμιον της αμωμήτου ημών Πίστεως και της αγιωτάτης Μητρός ημών Εκκλησίας.

«Θλίβομαι βαθύτατα, διότι εκ στόματος κάποιων εκκλησιαστικών προσώπων ακούσθηκαν πρόσφατα απρεπείς και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί…. Σαφώς δεν συμβιβάζονται με το χριστιανικό ήθος και ασφαλώς δεν εκφράζουν όλους μας…», γράφετε εις την από 29ης Σεπτεμβρίου ε.ε. επιστολήν Σας.

Αδελφικώς φερόμενοι, Σας συγχωρούμεν από καρδίας δια την άφρονα ταύτην ενέργειάν Σας, δια της οποίας ασφαλώς ζημιούται η Μήτηρ ημών Εκκλησία, καταγράφομεν όμως το πνευματικόν τούτο ολίσθημά Σας δια την ιστορίαν, και ίνα παράσχωμεν προς ‘Υμάς μίαν αφορμήν προς μεταμέλειαν.

Επί δε τούτοις διατελούμεν

Ελάχιστος εν Χριστώ Αδελφός

Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Σημείωσις: Σεβασμιώτατε,

Ο κ. Φίλης εξεστόμησε τον εξής βαρύτατον λόγον:

«Η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική κατάπτωση της Κοινωνίας»!!!! Σεις, λοιπόν, τον αμνηστεύετε; Τον καλύπτετε; Τον στηρίζετε; Εύγε, αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ!

Ο Κ και Αι. Α.».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου