Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

0 ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΕΝΑ «ΟΧΙ» ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ' ΝΑΙ...


Σκέφτομαι τις δυο εικόνες και αναρωτιέμαι τι άλλο περιμένουμε ως χώρα για να ξυπνήσουμε και να αντισταθούμε, καθώς πλησιάζει η ημέρα-ορόσημο του «Οχι». Από τη μια, οι θεσμοί στη χλιδή που τους διασφαλίζει το ξενοδοχείο πολυτελείας όπου τους φιλοξενούμε κάθε φορά που έρχονται (με αστυνομική κλούβα να τους προστατεύει από την... αγάπη του λαού) και, από την άλλη, η ζωή που βιώνουν ένας στους δυο Ελληνες και, κυρίως, 230.000 παιδιά.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκαλούν σοκ και δείχνουν ότι η χώρα μας με τις... μνημονιακές οδηγίες αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα. Και αντί να ξεσηκωθούμε και να γίνουμε μια γροθιά, ο πάλαι ποτέ περήφανος πρωθυπουργός μας, που θα έσκιζε τα Μνημόνια σε μια νύχτα, παρακαλάει να του ρυθμίσουν το χρέος και συνεχίζει να αντιπαρατίθεται με τον πρόεδρο της Ν.Δ. με όρους διχασμού. Την ίδια ώρα πιστεύει ότι οι θεσμοί, αφού τους έκανε όλα τα χατίρια, θα του δώσουν παράταση ζωής για να μείνει στην εξουσία, έστω κι αν η κοινωνία παραμένει σε τεχνητό κώμα.

Η Ελλάδα αργοπεθαίνει, κ. Τσίπρα, και συ μετά το μεγάλο «Ναι» που είπες (μετά και τις αμερικανικές πιέσεις, για τις οποίες δεν έχεις βγάλει κουβέντα) το μόνο που αναζητείς είναι την οδό διαφυγής σου, την ηρωική έξοδό σου. Ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα ακούμπησε πάνω σου και δες, κ. πρωθυπουργέ, πού τον έφτασες, ακολουθώντας την εγκληματική πολιτική υποτέλειας των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Σεπτέμβριος του 2016) για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα (που δημοσίευσε η «Ημερησία»), σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά (17,7%) μένει σε σπίτια ακατάλληλα, με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους και πατώματα. Περισσότεροι από 4.512.000 πολίτες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο, καθώς 230.774 ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς κανένα εισόδημα! Το ποσοστό εκείνων που στερούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες εκτοξεύεται στο 44,5% για ηλικίες από 0 έως 17 ετών! Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 12%, έναντι 11,2% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο. Σε απόλυτους αριθμούς, 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αντίστοιχα, το ποσοστό ενηλίκων ηλικίας 18-60 ετών που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο έφτασε το ίδιο διάστημα στο 18,1% (έναντι 17,7% το προηγούμενο τρίμηνο), δηλαδή 1.052.802 άτομα.

Αυτά λένε οι αριθμοί, κ. πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή έκανες και μαθήματα περί Αριστεράς και κοινωνικής ευαισθησίας. Σίγουρα δεν φταις μόνο εσύ για την τραγωδία που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Αλλά φταις ολοκληρωτικά γιατί πούλησες με ευκολία ελπίδα στον ελληνικό λαό και με τον ίδιο εύκολο τρόπο τού την πήρες πίσω μόλις σε πίεσαν τα «αφεντικά». Προτίμησες την εξουσία και τις καρέκλες από τον λαό που σε πίστεψε. Και αυτή είναι η τραγωδία σου. Αντί να βγεις με θάρρος και να πεις την αλήθεια, να εξηγήσεις τι θα σημάνει το «Οχι», φοβήθηκες και θεώρησες σωστό να συμφωνήσεις σε ένα Μνημόνιο που δεν έχει τέλος, και το ξέρεις.

Η αλήθεια πίσω από τον ιδρυματισμό που παθαίνουν οι εισερχόμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτή που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, που από νοικοκύρηδες στο σπίτι και στον τόπο τους έγιναν οφειλέτες του Δημοσίου και των τραπεζών. Από πολίτες μετατράπηκαν αρχικά σε καταναλωτές ενός αχαλίνωτου καπιταλισμού και, αφού τους έριξαν στην παγίδα, γίνονται πλέον προλετάριοι της πρώτης φοράς Αριστερά. Το δυστύχημα είναι ότι το ελληνικό δράμα θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Είτε μας κάνουν το χατίρι να ρυθμίσουν το χρέος είτε όχι. Μια και η αλήθεια είναι ότι είτε τώρα είτε αργότερα κάποιοι θα κληθούν να το πληρώσουν. Και αυτοί θα είμαστε εμείς, αν δεν αλλάξει κάτι...
Νίκος Εελευθερόγλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου