Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

0 Δεν θα αφήσουν τίποτα..Πάνε να ξεπουλήσουν ότι μας έχει απομείνει…> Μας ετοιμάζουν και νέο δάνειο 100 δις


Δεν μας έφτανε το φέσι των 110 δις, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και η υποθήκευση της κρατικής περιουσίας...Μας ετοιμάζουν και νέο δάνειο 100 δις. Μιλάμε για νέο ξεπούλημα με έκδοση ομολόγων, με εγγύηση τα “ασημικά” και την “προίκα” μας (όσα μας έχουν απομείνει). Κάθε φορά που το κράτος θα έχει τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των ομολόγων, θα είναι σε θέση να ανακτήσει την κατοχή της περιουσίας του, όπως η συμφωνία ομολόγων θα υπαγορεύει. Όλα τα πιο πάνω δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μας...αναφέρονται σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του Reuters.



Διαβάστε την μετάφραση του άρθρου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

“Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στο τέλος του μήνα, με μια πρόταση για χρήση της δημόσιας περιουσίας μέσω της έκδοσης ομολόγων που θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος έως και κατά 50-60% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ σε συνεργασία με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις κρατικές εταιρίες, για το πως θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η ακίνητη περιουσία τους.Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έχει μελετήσει πρόταση «Κ» (proposal by the “K” initiative), από μια μη κυβερνητική οργάνωση. Η πρόταση επιτρέπει στην Ελλάδα να εκταμιεύσει άμεσα τα κεφάλαια έως 100 δισ. ευρώ από τη χρήση περιουσιακών της στοιχείων. Η πρόταση θυμίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης “Eureka” που επεξεργάστηκε η Γερμανία πριν από λίγες εβδομάδες.
Η πρόταση αυτή βασίζεται στη δημιουργία των 15 εταιρειών που θα αποκτήσουν την κρατική περιουσία σε ομάδες, μετά την αποτίμηση τους. Κάθε εταιρεία στη συνέχεια θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων, με την εγγύηση του κράτους και διάρκειας 10 ετών ή και περισσότερο. Τα ομόλογα θα αγοράζονται από ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες ή ακόμη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Όταν ωριμάζουν τα ομόλογα, το κράτος μπορεί να επιστρέψει την αξία τους και να επανακτήσει την ιδιοκτησία των ακινήτων, διαφορετικά θα μετατραπούν σε μετοχές των εταιρειών που τις έχουν στην κατοχή τους και ελέγχονται από τους κατόχους ομολόγων για τα καλά.

Κάθε φορά που το κράτος έχει τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των ομολόγων, θα είναι σε θέση να ανακτήσει την κατοχή της περιουσίας του, όπως η συμφωνία ομολόγων θα υπαγορεύει.”

Η πρόταση “Κ” κατά πάσα πιθανότητα αφορά στην μελέτη Μαρτ.2011 του ΙΟΒΕ που αναφέρεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διαχείριση του χρέους.
Επί της ουσίας, το Δημόσιο θα εισφέρει τα ακίνητα και οι ιδιώτες θα βάλουν τα κεφάλαια έχοντας τη διαχείριση των επενδύσεων, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω fast track.
Πιο αναλυτικά, θα καταγραφούν τα διαθέσιμα ακίνητα (και των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων) και από αυτά θα επιλεγούν όσα είναι αξιοποιήσιμα και ελεύθερα βαρών.

Την είδηση επιβεβαιώνει και το Reuters που αναφέρει:

“ATHENS (Reuters) – Greece could use state-owned real estate assets as collateral for new bonds to raise more than 100 billion euros ($138.7 billion), under a proposal put forward by a leading Greek think-tank and a former conservative minister, newspapers reported.

The daily Kathimerini said the proposal from the Foundation for Economic and Industrial Research would allow Athens, which has been shut out of bond markets, to convert a substantial share of its public debt into a new form of asset-backed bond.” Πηγή greeknation.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου