Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

0 Πρωτοβουλία για τους μετανάστες στην Ελλάδα ανήγγειλε ο Soros [Σχέδιο Ατζέντα 21]


Την πρόθεσή του για τη δημιουργία «οίκων αλληλεγγύης» στην Ελλάδα για την παροχή σίτησης και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, καθώς και  καταφύγιου στους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και στους αιτούντες για ασύλο που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο George Soros.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτά τα «σπίτια αλληλεγγύης» θα χρησιμεύσουν ως κοινοτικά κέντρα τόσο για τον τοπικό πληθυσμό που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχιας - καθώς και για τους μετανάστες που έχουν ανάγκη από τροφή και στέγη. Τα «σπίτια αλληλεγγύης» θα ενισχύσουν επιπλέον τις τοπικές προσπάθειες παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση.


Σύμφωνα με την πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα όπου εισήλθαν στην ΕΕ. Εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες για την έγκαιρη διεκπεραίωση των περιπτώσεων ασύλου με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες ασύλου να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν σε κέντρα κράτησης  κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι μετανάστες που αποφεύγουν την νόμιμη εγγραφή τους έχουν γίνει στόχοι βίαιων επιθέσεων από ακροδεξιές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή.

Ο George Soros τόνισε "Η εμπειρία μου και αυτή της οικογένειάς μου κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με δίδαξε να αντιμετωπίζω  τη σκληρή πραγματικότητα και όχι να παρατηρώ παθητικά τα διαδραματιζόμενα». "Πάντα πίστευα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ενσάρκωση της ανοιχτής κοινωνίας, αλλά σήμερα διαβρώνονται αυτές οι αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με την υποστήριξη των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, θα μπορούσε να αναβιώσει την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως φορέα αλληλεγγύης και όχι μόνο πειθαρχίας. "

Η μεταχείριση των μεταναστών, των προσφύγων και άλλων ευάλωτων ομάδων στην Ευρώπη εν μέσω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης είναι ένα θέμα που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών. Η δημοτικότητα των ακροδεξιών κομμάτων ολοένα και αυξάνεται χάρη στην αντι-μεταναστευτική τους πολιτική, και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι βίαιες, και συχνά θανατηφόρες, επιθέσεις κατά των μεταναστών και μειονοτήτων.

Ο George Soros ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση του Ινστιτούτου Πρωτοβουλιας για την Ευρώπη υπο την αιγίδα του Open Society, (Open Society Initiative for Europe), το οποίο θα επιδιώξει να ενδυναμώσει την διακίνηση των ιδεών της ανοιχτής κοινωνίας και με σκοπό να σταματήσει την διάβρωση των θεμελιακών Ευρωπαϊκών αξιών και ελευθεριών. Το OSIFE θα επικεντρωθεί σε θέματα που επηρεάζουν την αντοχή και ποιότητα των εθνικών δημοκρατιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης της αύξησης του λαϊκισμού και ξενοφοβίας.

"Αυτοί οι «οίκοι αλληλεγγύης» θα προσφέρουν στήριξη στις ευάλωτες ομάδες των Ελλήνων και μεταναστών  που ζουν στην Ελλάδα, μια χώρα που δοκιμάζεται από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές  που έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον κοινωνικό ιστό», δήλωσε ο George Soros. "Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μακροπρόθεσμες λύσεις στην κρίση που δοκιμάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν οι επείγουσες ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο και να ενταχθεί για χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. "

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Την κατασκευή σπιτιών στην Ελλάδα τα οποία θα λειτουργούν ως κοινοτικά κέντρα για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και θα παρέχουν τρόφιμα και στέγη σε μετανάστες ανήγγειλε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κίνηση του Soros θα ενταχθεί στο πλαίσιο του ταμείου Open Society Initiative for Europe (OSIFE) το οποίο ίδρυσε πρόσφατα με στόχο την προώθηση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Στην ομιλία του ο Soros επισήμανε οι δοκιμασίες των μεταναστών δεν μπορούν να διαχωριστούν από αυτές των Ελλήνων και συνεπώς η πρωτοβουλία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο για τους πρώτους καθώς θα ενισχυόταν η ξενοφοβία.

Σύμφωνα με το Soros η πολιτική της Ε.Ε. έχει αποτύχει καθώς εξαιτίας της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει στους μετανάστες που μπαίνουν σε μία χώρα να μεταβούν σε άλλη, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορεί να επεξεργαστεί τις υποθέσεις τους.

«Το συντομότερο δυνατό θα στείλω ομάδα του OSIFE για να διαπιστώσει τις ανάγκες και να έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, τους ανθρώπους και τους οργανισμούς που ήδη βοηθάνε αυτούς που έχουν ανάγκη ώστε να επεξεργαστούν σχέδιο για το οποίο θα μπορούμε να βρούμε δημόσια στήριξη. Στόχος μου είναι να αναβιώσουμε την ιδέα μίας Ε.Ε. ως ενός εργαλείου αλληλεγγύης, όχι μόνο της πειθαρχίας,» τόνισε ο Soros.

«Η πρωτοβουλία που προτείνω προσφέρει μία θετικά εναλλακτική με βάση την αλληλεγγύη – την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων στους Έλληνες και των Ελλήνων στους μετανάστες,» συμπλήρωσε ο επενδυτής εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του πως η κίνησή του θα βρει τη στήριξη και της Ε.Ε.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου