Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

0 Για πρώτη φορά: Το εσωτερικό της Μασονικής Στοάς στην Ελευσίνα

Μετά τη Μασονική Στοά της Αθήνας, τώρα «αποκαλύπτεται» και το εσωτερικό του κτηρίου της οδού Κίμωνος

 

Λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη του εσωτερικού της Μασονικής Στοάς στο κέντρο της Αθήνας η Μεγάλη Στοά της Ελλάδας «ανοίγει τις πόρτες» και του κτήριου της στην Ελευσίνα.

Πρόκειται για ένα κτήριο στην οδό Κίμωνος 20 στην Ελευσίνα στο εσωτερικό του οποίου όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας υπάρχουν στοές αλλά και μεγάλες στρογγυλές αίθουσες ενώ κυριαρχεί η προτομή του «Μέγα Διδάσκαλου» Σάββα Π. Βαφειάδη.
 Λίγα λόγια για τους τέκτονες σύμφωνα με τη σελίδα τους το grandlodge.gr

Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας.

Το 1810, ο Διονύσιος Ρώμας ένωσε τις Στοές της Κέρκυρας «Αγαθοεργία» και «Φιλογένεια» σε μια κοινή Στοά, η οποία απ” το έτος 1811 αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά στον Ελληνικό χώρο με τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ” Ανατολήν Κερκύρας, 1811».

Στα επόμενα χρόνια ο Ελληνικός Τεκτονισμός εξαπλώθηκε στα Επτάνησα. Οπως σημειώνουν οι Τέκτονες στην ιστοσελίδα τους η συμβολή τους στην Ελληνική Εθνεγερσία ήταν μεγάλη.

Τέκτονες που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 ήταν, μεταξύ άλλων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε”, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Νικόλαος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μουρούζης ο, Ιωάννης Καποδίστριας κ.ά.

Το 1843 έπαψε να λειτουργεί η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή. Αλλά μετά είκοσι έτη, το 1863, ιδρύθηκε στην Αθήνα, κανονική Τεκτονική Στοά με το όνομα «Πανελλήνιον», ενώ στη συνέχεια ιδρύθηκαν κι άλλες κανονικές Στοές, οι οποίες συνενώθηκαν το 1864 και ζήτησαν απ” τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας, την άδεια ιδρύσεως ανεξάρτητης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος κάτι που τελικά επιτεύχθηκε το 1867. Το όνομά της τότε, «Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος». Σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» μετονομάστηκε το 1936, με την αναθεώρηση του Τεκτονικού Συντάγματος το έτος 1936.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και με την αποκατάσταση της ειρήνης, ο Ελληνικός Τεκτονισμός ανασυντάχθηκε και ανάπτυξε βαθμιαία υψηλό πνευματικό έργο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου