Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

0 300.000 ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΕΝ' ΟΨΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ Κυβέρνηση: "Θέλετε σύνταξη; Περάστε σε 2 ή 3 χρόνια και αν έχουμε θα σας δώσουμε"

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ανοίγει ξανά θέμα ασφαλιστικού προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 2 δις ευρώ όπως ζητάει η τρόικα, με «τσεκούρι» στις πρόωρες, βασικές και επικουρικές συντάξεις, όπως και στο εφάπαξ, 300.000 συνταξιούχοι περιμένουν εδώ και δύο χρόνια να πάρουν λεφτά το χέρι από τη σύνταξη τους. Ορισμένοι μάλιστα άνθρωποι έχουν πεθάνει, πριν το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, αναμένουν να ικανοποιηθεί η αίτηση τους και να λάβουν τη σύνταξη τους από 12 μήνες έως 24 μήνες.
Όλο αυτό το διάστημα ζουν...
με τα ψίχουλα που τους δίνουν ως προκαταβολή, μη μπορώντας να αγοράσουν ακόμη και τα φάρμακα τους, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αδυνατώντας να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, στα οποία εκκρεμούν άλλες 150.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Σε αυτά ο χρόνος αναμονής φθάνει έως και τους 26 μήνες για να αποδοθεί πλήρως η σύνταξη τους.

Ήταν που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πώς η σύνταξη θα καταβάλλεται εντός 6μήνου. Όπως φαίνεται όμως κάνεις αίτηση το 2013 και πληρώνεσαι το… 2016. Αν ζεις βέβαια μέχρι τότε, καθώς καμία μέριμνα δεν υπάρχει ακόμη και για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση των φαρμάκων τους.

Ο πραγματικός λόγος της τραγικής αυτής καθυστέρησης είναι πώς τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι άδεια από «ρευστό». Φρόντισαν κάποιοι το 2000 να παίξουν τα αποθεματικά τους στο Χρηματιστήριο, κάποιοι άλλοι έβαλαν την τρόικα στην Ελλάδα και έστησαν το PSI για να «φάνε» και τα υπόλοιπα και ώρα δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι συντάξεις παρά τις απανωτές μειώσεις.

Ε, τώρα κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, έως και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και δραματικές μειώσεις στο εφάπαξ. Μπορεί να φτάσουν στο σημείο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι να λαμβάνουν 6.000-7.000 ευρώ εφάπαξ.

Το μοντέλο που προωθούν με τον «νέο ασφαλιστικό» είναι αυτό του ΙΚΑ με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, επανεξέταση των προϋποθέσεων για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, κατάργηση της βασικής σύνταξης (220 ευρώ) για όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αποχωρήσουν μέσα στο 2014 και περικοπές στο εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούνιο.

Η ανακίνηση του ασφαλιστικού και η τρομοκρατία της αύξησης των ορίων ηλικίας έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα περίπου 10.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Με τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και με αυτές που ζητάει η τρόικα, αν οι συντάξεις μέχρι τώρα έκαναν 2 και 3 χρόνια να δοθούν τώρα μπορεί να κάνουν και 5 χρόνια.

Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει δηλαδή για να πάρει σύνταξη 360 ευρώ, όταν έχει δουλέψει 35-40 χρόνια και έχει αποδώσει πολλαπλάσια ποσά στα Ταμεία από κρατήσεις.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου