Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

0 Δύο τζαμιά στην Αθήνα και εκλεγμένους μουφτήδες ζητά ο Ερντογάν για τη Χάλκη


Την ανακαίνιση δύο τζαμιών στην Αθήνα και την εκλογή των μουφτήδων στηΘράκη, έθεσε ως όρο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας μάλιστα λόγο για «επιστροφή» των δύο τζαμιών, τα οποία χαρακτήρισε «οθωμανική κληρονομιά».

Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν είπε... πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής «είναι για μας θέμα στιγμής -αλλά αν πρόκειται να επιστρέψουμε κάτι, έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε κι εμείς κάποια επιστροφή».

«Έχουμε στην Αθήνα δύο τεμένη που είναι οθωμανική κληρονομιά. Είπαμε στην Ελλάδα, επιστρέψτε μας τα τεμένη αυτά να τα ανακαινίσουμε. Οι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν στην Αθήνα δεν έχουν πού να προσευχηθούν. Τους το έχουμε πει τόσες φορές. Τα τελευταία δέκα χρόνια το έχω συζητήσει με όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς μας εμπαίζουν» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα που αφορούν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες.

«Είχαν ένα ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο κι εμείς τους το επιστρέψαμε αμέσως μετά τη δίκη. Και μάλιστα δεν έχουν ακόμη καταφέρει να το ανοικοδομήσουν» είπε και τόνισε: «Στο θέμα των μελών της Ιεράς Συνόδου, είπα στον Βαρθολομαίο να φέρει ιερείς από το εξωτερικό για να τους δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, έτσι ώστε να διαμορφώνεται η Σύνοδος σύμφωνα με τη Συνθήκη τη Λωζάννης. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει 17 ιθαγένειες».

Το κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου επιστράφηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε, λέγοντας: «Από την άλλη όμως στη Δυτική Θράκη υπάρχουν 150 χιλιάδες ομοεθνείς μας. Η ελληνική κυβέρνηση διορίζει τον αρχιμουφτή σαν να είναι υπάλληλός της. Λες και διορίζω εγώ τον Πατριάρχη».

Αναφερόμενος δε στη Θεολογική Σχολή κατέληξε:

«Απορώ πώς υπάρχουν και κάποιοι στη χώρα μας που λένε ότι έπρεπε να λυθεί και το πρόβλημα αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια επιτρέψαμε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην εκκλησία στην Ταρσό και στην εκκλησία Άχνταμαρ στο Βαν. Δεν γίνεται να κάνουμε βήματα μόνο εμείς. Εάν δεχθούν το θέμα με τα δύο τεμένη και τον αρχιμουφτή, εμείς είμαστε έτοιμοι με ταυτόχρονο βήμα να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή».
Σημειώνεται ότι η εκκλησία στο Βαν είναι ο αρμενικός γρηγοριανός ναός του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στη νησίδα Άχνταμαρ στη λίμνη του Βαν.






Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου