Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

0 Προκλητικός ο Μπαγίς στην Κομοτηνή: "Αυτή η γη είναι πολύ σημαντική για εμάς" - Ζήτησε εκλογή μουφτή

Κοιτάζοντας προς το μέρος του ψευτομουφτή ευχήθηκε: «Κάποια στιγμή να εκλέξετε και εσείς το δικό σας μουφτή» και εξήρε τη γενναιοδωρία της Τουρκίας όχι μόνο προς την ελληνορθόδοξη μειονότητα, αλλά και πολίτες άλλων χωρών.Έπιασε αγκαζέ τον ψευμουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ θέλοντας να δώσει έτσι το στίγμα της ιδιωτικής του επίσκεψης στη Θράκη και να στείλει μήνυμα προς την Αθήνα πως η εκλογή μουφτή είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς έγινε κομιστής στη Θράκη της ίδιας της βούλησης του Τούρκου πρωθυπουργού, που έθεσε απροκάλυπτα θέματα υπό αμοιβαιότητα, ζητώντας κινήσεις της Ελλάδας στη Θράκη...
για την υλοποίηση μιας βασικής υποχρέωσης του τουρκικού κράτους έναντι της ελληνορθόδοξης κοινότητας και του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο κ. Ερντογάν είχε μιλήσει ως άλλος κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναφέρθηκε στα «δύο τζαμιά μας» στην Αθήνα, τα οποία, όπως είπε, θέλει να αναλάβει να επισκευάσει και να επαναλειτουργήσει, ώστε να έχουν τέμενος να προσευχηθούν οι μουσουλμάνοι της Αθήνας, ενώ επέμεινε και πάλι στην εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη.

Στις πρώτες θέσεις δίπλα στον Τούρκο υπουργό ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος D.E.B. Μουσταφά Αλή Τσαβούς
ΘΕΜΑΤΑ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η επίσκεψη του Εγκεμέν Μπαγίς στην Κομοτηνή άρχισε από το βράδυ της Τρίτης, αφού ο Τούρκος υπουργός ολοκλήρωσε τον κύκλο των επίσημων επαφών του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση του κυρίου Μπαγίς ήταν με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα. Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κυπριακό, η κατάσταση της μειονότητας στη Θράκη, τα θέματα ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Τουρκία.

Μία μηχανή που φτιάχνει καφέ χάρισε ο επαγγελματίες Ιμπραχήμ Χασάν στον Τούρκο υπουργό που επισκέφτηκε το μαγαζί του.
Ο υπουργός Επικρατείας επισκέφτηκε στο γραφείο της την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και είχε συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας. Θέματα Θράκης έθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος και στη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου. Τον όρο «βήματα καλής θέλησης» αντί της αμοιβαιότητας χρησιμοποίησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, ερωτηθείς σχετικά. «Δεν είναι θέματα της αρχής της αμοιβαιότητας, αλλά πρόκειται για την ιδέα να κάνουμε βήματα καλής θέλησης ταυτόχρονα.

Αιρετοί, πρώην βουλευτές και μέλη της μειονότητας συνωστίστηκαν στο χώρο της νεολαίας για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Τούρκου υπουργού
Δεν ζητούμε αμοιβαιότητα όταν ανοίξαμε ένα μοναστήρι για λόγους θρησκείας, δεν ζητήσαμε αμοιβαιότητα όταν δώσαμε υπηκοότητα σε 18 κληρικούς για να πάνε στην Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο, δεν ζητήσαμε αμοιβαιότητα όταν επιστρέψαμε πολλές ιδιοκτησίες συμπεριλαμβανομένου κι ενός ορφανοτροφείου ή στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το υπουργείο μου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς μίλησε σε μουσουλμάνες που περίμεναν να τον δουν από κοντά και χαιρέτισε μαθητές περνώντας έξω από το ιεροσπουδαστήριο.
Δεν ζητήσαμε αμοιβαιότητα όταν ανοίξαμε ένα σχολείο στην Ίμβρο. Άρα δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που γίνονται ευκολότερα αν κάνουμε θετικά βήματα στην ίδια χρονική στιγμή. Και μέσω της φιλίας, της συνεργασίας και της συμμαχίας και των καλών σχέσεων γειτονίας μπορούμε να κάνουμε ξανά θετικά βήματα».
ΕΞΗΡΕ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!
Στην αυλή της νεολαίας Κομοτηνής, μετά την προσφώνηση του προέδρου της και δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πρώτο βήμα για την ισότητα» Χασάν Κορή, ο υπουργός Επικρατείας απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους λέγοντας πως «είμαι ανάμεσά σας όχι μόνο σαν υπουργός της Τουρκίας, αλλά σαν επισκέπτης, σαν θείος σας και είναι τιμή μου να μοιράζομαι αυτό τον ενθουσιασμό μαζί σας». Χειροκροτήθηκε θερμά και συνέχισε επισημαίνοντας πως «μοιραζόμαστε τα συναισθήματά σας, τη θλίψη, τη χαρά και την ανησυχία σας. Η Τουρκία δείχνει φροντίδα για σας, καθώς είστε γέφυρα, ο πιο σημαντικός σύμμαχος και εταίρος, στην προσπάθεια η ισχυρή ελληνοτουρκική φιλία να γίνει ακόμα ισχυρότερη. Αν εσείς έχετε ηρεμία, τότε ακόμα πιο ήρεμες θα είναι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία».

Περαιτέρω δε αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η Τουρκία για τα δικαίωμα της ελληνορθόδοξης μειονότητας, επισημαίνοντας το παράδειγμα του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά. Εξήρε την ευαισθησία και τη γενναιοδωρία που όπως είπε επιδεικνύει η Τουρκία όχι μόνο για τους δικούς της πολίτες, αλλά και για πολίτες άλλων χωρών, μιλώντας για τη βοήθεια που προσφέρει η χώρα προς χώρες όπως η Σομαλία, η Αϊτή, το Πακιστάν και κατέληξε «η Τουρκία γίνεται ολοένα και ισχυρότερη κάθε μέρα που περνά».
«ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ»
Κοιτάζοντας προς το μέρος του ψευτομουφτή ευχήθηκε «κάποια στιγμή να εκλέξετε και εσείς το δικό σας μουφτή». «Εμείς βλέπουμε σε αυτά τα μέρη. Αυτή η γη είναι πολύ σημαντική για εμάς, γιατί σε αυτά τα εδάφη έχουμε αναμνήσεις», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μπαγίς αναφερόμενος μάλιστα σε κάποιον πρόγονό του, ο οποίος με καταγωγή από κάποιο χωριό της Ξάνθης, μετακόμισε στην Προύσα και έγινε εκεί πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, αλλά και πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου. Μνημόνευσε την καταγωγή του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου από τη Θράκη και προέτρεψε τα μέλη της μειονότητας να αξιοποιήσουν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση για να βοηθήσουν την περιοχή. «Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός αυτός. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για την ελληνική κοινωνία, αντίθετα, θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».
ΜΑΘΕΤΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ
Προέτρεψε τα μέλη της μειονότητας να επιδιώξουν να είναι ισότιμοι πολίτες της Ελλάδας, να μάθουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τα έθιμα, όμως όχι να αφομοιωθούν. «Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Θα χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο. Είστε πολίτες της Ελλάδας και σύμμαχος της Τουρκίας. Ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα δεν χρειάζονται όπλα ο ένας εναντίον του άλλου, γιατί είμαστε σύμμαχοι». «Πριν από δύο χρόνια, η Εμινέ Ερντογάν, σύζυγος του πρωθυπουργού, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει μαζί σας. Δύο χρόνια αργότερα, είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς που μου δείχνετε τον ίδιο ενθουσιασμό», κατέληξε στην ομιλία του στην αυλή της νεολαίας στην Κομοτηνή.
Στην Κομοτηνή η άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης δείπνο στο χωριό Θάμνα Ροδόπης με πολιτευτές βουλευτές και παράγοντες της μειονότητας.

Με τον ψευμουφτή Κομοτηνής σε πρώτο πλάνο ως "ξεναγό" έγινε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στο Εσκί Τζαμί
Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός έκανε μία συμβολική επίσκεψη στο γραφείο του ψευτομουφτή Ιμπραήμ Σερίφ, που δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος, απαξιώνοντας το νόμιμο μουφτή και κατέληξε, μετά την ομιλία του στη νεολαία, στο Εσκί τζαμί, για να αναχωρήσει στη συνέχεια για την Ξάνθη.




Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου