Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

0 Βενιζέλος στην Αλβανία: Οι Αλβανοί ζήτησαν να αναγνωρίσει η Ελλάδα τους «τσαμουριώτες»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισκέπτεται τα Τίρανα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον οικοδεσπότη, Ντιτμίρ Μπουσάτι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα και η Αλβανία είναι στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ και αναμένει την ένταξή της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο χώρες συνδέονται ...
με φιλία και καλή γειτονία. Τα δύο κράτη και οι οικονομίες τους, συνδέονται μεταξύ τους- πρόσθεσε ο Βενιζέλος- με την παραδοσιακή γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες, που είναι η αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.


Σύμφωνα, εξάλλου, με ανταπόκριση των Σκοπίων από τα Τίρανα, σημειώνεται ότι κατά την συνέντευξη Τύπου, ήρθαν στο προσκήνιο δύο θέματα. Το θέμα των Τσαμουριωτών (Τσάμηδων) που κατέφυγαν στην Αλβανία φεύγοντας από την ελληνική επαρχία της Θεσπρωτίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (λόγω συνεργασίας τους με του Ναζί κατακτητές), και η συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το κράτος το οποίο εκπροσωπεί δεν αναγνωρίζει το λεγόμενο ζήτημα των τσαμουριωτών, ενώ για τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε ότι το θέμα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας με την Ιταλία. Αλλά και για τα δύο αυτά θέματα προέτρεψε τους Αλβανούς να παραπονεθούν στο Στρασβούργο.


Από την άλλη πλευρά, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε από την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ύπάρξη του ζητήματος των Τσαμουριωτών και ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα αξιολογήθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ως αντισυνταγματική.


Ο Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συναντηθεί με την αλβανική ηγεσία του κράτους, τον ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, τον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βαγγέλη Ντούλε.




Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου